2024. április 19., péntek

A Hamász felkészült, ha Izrael a konfliktus kiszélesedését akarja

A Hamász kész szembenézni a Gázai övezet elleni fokozott izraeli légicsapásokkal – jelentette ki az iszlamista szervezet vezetője egy televíziós interjúban.

„Ha Izrael a konfliktus kiszélesedését akarja, az ellenállás készen áll erre, és arra is készen állunk, ha (Izrael) le akarja állítani" – közölte Iszmáil Haníje, aki felszólította az izraeli rendvédelmi erőket, hogy vonuljanak ki a jeruzsálemi Mecsetek teréről, ahol napok óta erőszakos összetűzések vannak a rendőrök és a palesztin tüntetők között.

Benjámin Netanjahu izraeli ügyvivő miniszterelnök kedd este kijelentette, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezetek nagy árat fizetnek majd az Izrael elleni legutóbbi támadásokért.
Aviv Kohávi izraeli vezérkari főnök közölte, hogy Izrael kész folytatni – és szükség esetén kiszélesíteni – a Falak Őre fedőnevű műveletet. Az izraeli hadsereg „már 500 célpontot támadott a Gázai övezetben hétfő óta, és több tucatnyi terroristát ölt meg" – mondta a tábornok, aki eltökéltségét hangoztatta, hogy kemény csapást mérnek az iszlamista szervezetekre.
A leghevesebb rakétatámadást kedd este hajtották végre a tel-avivi agglomeráció ellen, legalább egy nő életét vesztette. A Zaka humanitárius szervezet szerint a nő egy rakéta becsapódásakor halt meg Risón Lecijónban. Tel-Avivban kedd este több ízben is heves robannásokat lehetett hallani.
Palesztin rakétatámadás érte az Eilat-Askelón kőolajvezetéket is – jelentette a Kan izraeli rádió, amely szerint a Gázai övezetből kilőtt rakéta megrongálta a létesítményt. Videofelvételeken látni lehetett, hogy hatalmas tűz keletkezett a vezetékben és az egyik kőolajtárolóban.
A rádió szerint több izraeli településen, így az észak-izraeli Arara városban rendbontások voltak. Palesztinok eltorlaszolták az utcákat, gumiabroncsokat és szeméttárolókat gyújtottak fel. A közösségi oldalakon megjelent felvételek szerint Jeruzsálemben is újabb zavargások voltak.
Erőszakos tüntetések és gyújtogatások voltak több vegyes, zsidók és arabok lakta városban. Akkóban felgyújtottak egy szállodát, Lodban pedig harminc autót és legalább két zsinagógát tiltakozó arab fiatalok. Jaír Ravivó, a város polgármestere polgárháborús állapotokról számolt be a katonai rádióban, ahová a katonai határrendészet egységeit vezénylik a rend helyreállítására.
Kedden átmenetileg leállították a tel-avivi Ben Gurion repülőtér forgalmát is, a gépeket Ciprusra irányították át. Az esti órákban viszont ismét engedélyezték a leszállásokat és felszállásokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel újabb ülést hívott össze szerdára az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán - közölték kedden diplomaták.
Az újabb, zárt ajtók mögött tartandó ülést Tunézia, Norvégia és Kína kérésére hívták össze. Az első, Tunisz által kezdeményezett ülésen nem született határozat, mert az Egyesült Államok vonakodott „ebben a szakaszban" bármilyen szöveget elfogadni.
Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti közvetítője figyelmeztetett: Izrael és a Hamász „nagyszabású háború" felé halad. A diplomata felszólította a feleket, haladéktalanul vessenek véget az összecsapásoknak. „Azonnal szüntessék be a tüzet. Ez az eszkaláció nagyszabású háború felé vezet. Egy gázai háború pusztító lenne, és az egyszerű emberek fizetnék meg az árát" – írta Twitter-üzenetében Wennesland.
Joe Biden amerikai elnök kedd este világosan értésre adta: a gyors megoldással nem kecsegető izraeli-palesztin konfliktus nem tartozik a számára elsődleges kérdések közé - írta az AFP francia hírügynökség az általa megkérdezett szakértőkre hivatkozva.
A Carnegie Endowment for International Peace agytröszt szakértője, Aaron David Miller volt amerikai közel-keleti főtárgyaló a hírügynökségnek kifejtette, hogy a „Biden-kormányzat úgy véli: kevéssé hasznos, kevéssé jövedelmező és politikai buktatókkal teli erőfeszítésekről van szó". A szakértő szerint a legjobb esetben az amerikai kormányzat az erőszak csillapításában reménykedhet.
Az elmúlt napokban Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó megsokszorozta a kapcsolatfelvételeket és a nyilatkozatokat a konfliktus enyhítése érdekében. Megfigyelők szerint Washington arab partnereinél – egyebek mellett Egyiptomnál, Jordániánál és Katarnál – is közbenjár, hogy támogassák az Izrael és a Hamász közötti fegyverszünetet.
A rakétaháború hétfő este a Hamász Izrael elleni támadásával kezdődött, amelyre az izraeli hadsereg légicsapásokkal válaszolt.