2024. április 25., csütörtök

Jovanović: Az oltakozás kiváló ütemben zajlik

Mihailo Jovanović, az eUprava igazgatója a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Szerbiában idáig 3 millió 830 ezer dózis védőoltást osztottak ki, amelyből 2 millió 170 ezer első és 1 millió 660 második adagot, emellett 1 millió 380 ezer személyt számítanak immunizáltnak. Belgrád, Niš és Užice városaiban meghaladta az 50 százalékot a beoltottak száma.

Elmondása szerint nincs meghatározott definíció arra vonatkozóan, hogy mikor alakul ki a nyájimmunitás. Hozzátette, hogy az elsődleges cél meghaladni a 18 éven felüli lakosság között az 50 százalékos beoltottsági arányt, majd ezt követően hárommillió polgárt kell beoltani.

– Az oltakozás kiváló ütemben zajlik. A polgárok számára több lehetőség is biztosítva van, bejelentkezhetnek az eUprava oldalán, vagy elmehetnek az egyik oltópontra és ott bármelyik védőoltást felvehetik, előzetes jelentkezés nélkül – hangsúlyozta ki Jovanović.

Kiemelte, hogy kiváló eredményeket mutatnak a bevásárlóközpontokban folytatott oltakozások is. Szavai szerint jelenleg hat bevásárlóközpontban oltják a polgárokat és néhány nap leforgása alatt hatezer ember vette fel a védőoltást.

A polgárok szeretnek a munkaidő után elmenni az oltásra, jelentkezés nélkül. Választani lehet a védőoltások közül – mondta Jovanović, majd hozzátette, hogy fontolóra veszi a Delta és a Roda üzletközpontokban is az oltópontok megnyitását.

Szavai szerint bizakodásra ad okot, hogy csökken a kórházi kezelésre szorulók száma, jelenleg mintegy 3800 embert kezelnek koronavírussal.