2024. március 28., csütörtök

Engedélyezték a csíksomlyói búcsú megtartását

Korlátozott számban zarándokok is részt vehetnek

Már biztosra vehető, hogy az idén ismét a hegynyeregben lesz megtartva a tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt csíksomlyói búcsú a Kárpát-medencei magyarok által legtömegesebben látogatott székely Mária-kegyhelyen. A román kormány a hétfő délutáni kormányülésen született döntése lehetővé tette a csíksomlyói pünkösdi búcsú megtartását.
A kabinet határozott a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet harmincnapos meghosszabbításáról, de enyhített a korlátozásokon, a járványügyi feltételek betartásának a kötelezettségével engedélyezte a búcsúk megtartását, amelyre így már nemcsak a csíksomlyóiak, hanem korlátozott számban zarándokok is elmehetnek. Amint azt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírszolgálata közölte: a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére, a szövetség közbenjárásával a kormány jóváhagyta, hogy maszk viselésével és távolságtartással lehessen egyházi zarándoklatokat tartani.
„A csíkszeredai közösség húsvétkor példásan bizonyította, hogy a közegészségügyi szabályok betartásával, fegyelmezetten tud részt venni az ételszentelésen. Én biztos vagyok abban, hogy ugyanez a fegyelmezettség fogja jellemezni mindazokat a zarándokokat, akik ellátogatnak az idén a búcsúba" – idézte a közlemény Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest. A politikus a csíksomlyói búcsút a Kárpát-medencei magyarság egyik legjelentősebb keresztény eseményének nevezte, amelyre felekezeti hovatartozástól függetlenül érkeznek zarándokok.
A kormányülés után Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár tájékoztatta a sajtót a május 13-tól érvénybe lépő könnyítésekről. Elmondta: kiiktatták a korlátozások sorából azt a kitételt, hogy az egyházi zarándoklatokon, körmeneteken csak a helyi lakosság vehet részt. Így lehetővé válik az egyházi rendezvények szervezése, de ezeken be kell tartani azokat a rendelkezéseket, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium és a Vallásügyi Államtitkárság közösen fogad el – közölte az MTI.
Az RMDSZ honlapján Kelemen Hunor által jegyzett közleményben azt írja, hogy „a világjárvány miatt tavaly sajnos csak tévékészüléken keresztül követhettük, az idén viszont, ha kisebb létszámban is, de újra ott lehetünk a nyeregben."
Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mit kell érteni a korlátozott létszám alatt. A Székelyhon azt írja, hogy de az illetékes tárcának közös módszertant kell kidolgoznia az újból engedélyezett zarándoklatok és körmenetek megtartására a járványhelyzetben. Ez várhatóan a hét második felére készül el. Amint a szabályzatot az illetékes minisztériumok elkészítik, az alapján létrejön a részvételi szabályzat is. Ezt később ismertetik majd a nyilvánossággal. Csak ezután fog kiderülni, hogy kik és milyen feltételekkel zarándokolhatnak el a 2021-es pünkösdszombati búcsúra, Csíksomlyóra.