2024. április 26., péntek

FRISSÍTETT – Gazdaságról, közlekedésről, egészségügyről a parlamentben

Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, a köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának elnöke a parlament mai ülésén a termékek műszaki, biztonsági követelményeiről és azoknak megfelelőségi értékeléséről beszélt. 

Mint azt Kovács Elvira elmondta, a közeljövőben teljesen új törvényt kell kidolgozni a műszaki jogszabályokra, egy olyan törvényt, amely a gyakorlatban is működik, és amely megfelel az Európai Unió elvárásainak, valamint összhangban van az EU országainak szabályaival is.

Kovács Elvira (Fotó: Ótos András)

Kovács Elvira (Fotó: Ótos András)

Ennek megfelelően a törvényjavaslat az üzleti feltételek javítását és a gazdasági fejlődést segítené elő. A törvény átírásával lehetővé válik az egészségvédelem fejlesztése, jobbá tehetőek a fogyasztóvédelmi intézkedések, valamint előtérbe kerülhet a környezetvédelem is. A mostani törvény elemzésekor számos hibát fedeztek fel, amelyeket az új törvény meghozatalakor könnyen orvosolhatnak.

Az EU különböző előírásokat javasol, Kovács Elvira szerint pedig ezeknek megfelelve az emberek életminősége is jelentősen javulhat idővel.

A VMSZ köztársasági képviselője felszólalásának második felében a vasúti közlekedésről, legfőképpen pedig az utasok jogairól, biztonságáról és védelméről beszélt. Mint elmondta, a vasúti közlekedés tekintetében Szerbiában elhagyhatatlan a fejlesztés minden területen.

Dr. Úri Emese VMSZ-es képviselő felszólalásában kiemelte, hogy összhangba kell hozni a munkaerőpiacot és az oktatást. Mint elmondta, elemezni kell a piacot, hogy az iskolák ne csak önmagukban létezzenek, hanem azért is, hogy szolgálják a piacot, azaz olyan szakmákat tanítsanak, amelyekre valóban szükség van Szerbiában. Úri szerint különösen fontos, hogy az önkormányzatok saját maguk dolgozzanak ki akcióterveket, így akár községi szinten dönthetnek ezekről a lépésekről és az anyagi erőforrások befektetéséről, s nem országos szintű törvényeknek kell megfelelni. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselője beszélt még továbbá az egészségügy helyzetéről, egészen pontosan arról, hogy Vajdaságban az elmúlt években nagyon nehéz úgy elosztani az orvosi, egészségügyi káderállományt, hogy mindenki számára elérhető legyen az ingyenes ellátás, ez pedig egyszerűen az orvos- és egészségügyi nővérhiányból ered. Ennek érdekében azon kell dolgozni, hogy minél több továbbképzést biztosítsanak az egészségügyben dolgozóknak.

Gyivánovity Dániel a vasúti közlekedést érintő törvénymódosításról beszélt, kiemelve, ez a javaslat az európai integráció miatt is jelentős. Rámutatott, lényeges, hogy jobban érvényesülnek majd az utasok jogai, elsősorban a késések esetében, amikor is a jegyek árának megtérítésére van szükség. A VMSZ képviselője szerint ugyancsak fontos nagyobb figyelmet szentelni a mozgássérültekre, az ők lehetőségeinek javítására és az esélyegyenlőségre a vasutakon. Minden említett kérdés megoldása az utasok számának növekedését eredményezheti, ez pedig a hatékonyság javulását hozza. Ezáltal a teljes vasúti működés szinvonalának növekedése érhető el, mondta Gyivánovity.

A képviselő hangsúlyozta, a VMSZ üdvözli és támogatja a törvényjavaslatot, amely azt is elérné, hogy a vasúti közlekedés tehermentesítse a többi közlekedési formát, ezáltal környezetkímélőbb megoldást is jelentene. Gyivánovity végezetül utalt a leendő Belgrád–Budapest vasútvonalra, amelynek nagy szerepe lesz Szerbia és Magyarország kapcsolatának további erősítésében.