2024. április 20., szombat

Visszatér megszokott életvitelünk

Minden jel arra vall, hogy a nyári rendezvényeket meg tudják tartani – Pásztor elégedetlen a szabadkai átoltottsággal

Az immunizációról, a jövőre esedékes választásokról és a Szabadkához köthető fejlesztésekről beszélt Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió tegnap reggeli műsorának vendégeként.
Mint mondta, a védőoltások beadása terén elégedettek lehetünk az állam teljesítményével, az emberek hozzáállásával, a hatékonysággal, a fegyelemmel. Kevés olyan ország van, ahol szabadon lehet választani a védőoltások közül, ahol immár a bevásárlóközpontokban is elérhető az oltási lehetőség, így ezúttal is arra buzdított mindenkit, hogy oltassa be magát. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy Szabadkán körülbelül feleannyian vették fel a védőoltás valamelyikét, mint Belgrádban, és ennek nem örülhetünk. Megjegyezte, abba az irányba haladunk, hogy hamarosan szabadon utazhatunk, nyaralhatunk, visszatérhetünk a régi kerékvágásba. Az elnök bízik benne, hogy a nyáron újra megrendezik a hagyományos rendezvényeket is, melyek közül az első, a június 4-ei Királyhalmon tartandó. Reményei szerint a vásárokat, piacokat, művelődési és egyéb rendezvényeket is újra megtarthatják.
Kitért az Ivica Dačić, a szerb parlament elnöke vezetésével folytatott, tíz nappal ezelőtti pártközi egyeztetésre is, mellyel kapcsolatosan leszögezte, biztosan lesz folytatás, de már az első összejövetel is fontos volt az erőviszonyok feltérképezése miatt. Mint leszögezte, a koronavírus-járvány mielőbbi mérséklődése abból a szempontból is fontos, hogy az egy évvel ezelőtt tett választási ígéretek realizálásához teljes kapacitással hozzá lehessen fogni.
Pásztor a szabadkai projektumokról is szólt. Közölte, jó hírnek számít, hogy karnyújtásnyira vagyunk a Szabadka–Szeged vasútvonal felújítási munkálatainak a kezdetétől, még egy–másfél hónapot kell várni. A munkálatok során nemcsak a vasutat és a jelzésberendezéseket, hanem a vasútállomások épületeit is felújítják. A tervek szerint a jövő év júliusáig befejezik a munkálatokat, ezt követően 40 perc alatt a célállomásra érhetünk.
Megújul a Városi Könyvtár térre néző homlokzata Szabadkán, melyre mintegy 18 millió dinárt nyert a városi önkormányzat az illetékes minisztériumtól. Ugyanakkor megkerülhetetlen kérdés az egész könyvtár korszerűsítése, új olvasóterem kialakítása, egyáltalán az egész városmag új tartalmakkal való megtöltése, jelezte Pásztor, majd kifejtette; a munka felét már elvégezték azzal, hogy megakadályozták a városközpont rombolását. Most a karbantartáson kell tovább gondolkodni.