2024. április 25., csütörtök

A járványból profitáltak

A gazdagok vagyona a koronavírus ideje alatt is gyarapodott

Európában jelenleg 628 milliárdos él, a Forbes üzleti magazin munkatársai által összeállított kimutatás szerint. Ez a szám 117-tel több, mint egy évvel korábban. A szakemberek becslései szerint az európai leggazdagabb emberek összvagyona 2021-ben 3 billió dollár körül alakul, ami egyharmaddal több, mint tavaly ilyenkor.

A Forbes elemzői szerint a milliárdosokat a világ egyik szegletében sem terhelte különösebben a koronavírus okozta gazdasági válság. Az adatok arról árulkodnak, a sokak számára nehéz körülmények között 30 százalékkal növekedett is a világ milliárdosainak száma a múlt év óta. Az igazán vagyonosok közössége jelenleg 2755 tagot számlál, közülük 493-an új tagnak számítanak ebben az elit klubban. A csoport tagjainak vagyonát a gazdaságilag is igazán hullámzó év nem csökkentette, sőt, az elemzés szerint 90 százalékuk vagyona gyarapodott a járvány megjelenése óta. Számban kifejezve ez annyit jelent, hogy a világ milliárdosai csaknem 8 billió dollárral lettek gazdagabbak a múlt év során.

A Forbes összeállítása alapján az is követhető, kik azok a személyek, akiknek a vagyona az elmúlt időszakban, tehát a világjárvány sújtotta körülmények között, a legnagyobb mértékben növekedett. A lista csúcsán, minden meglepetést mellőzve, Jeff Bezos, az Amazon elektronikus kereskedelmi oldal megalkotója áll, akinek vagyonát 177 milliárd dollárra becsülik, ő 64 milliárd dollárral lett gazdagabb. A következő helyen Elon Musk, az elektromos autók megépítéséről közismert Tesla cég egyik legnagyobb részvényese foglal helyet. Vagyona 151 milliárd dollár, ami 126 milliárddal több, mint tavaly. A harmadik helyen Bernard Arnault francia üzletember, az LVMH, a világ legnagyobb luxusáru-társaság elnöke és vezérigazgatója áll. Csaknem 70 márka birodalmát felügyeli, beleértve a Louis Vuittont és a Sephora-t is. Pénze 74 milliárd dollárral gyarapodott, jelenlegi vagyona 150 milliárd dollár.

Negyedik a listán Amancio Ortega, a világ leggazdagabb kereskedője és Európa második leggazdagabb polgára. Ő a Zara divatlánc tulajdonosa, valamint az Inditex alapítója, és a részvények 60 százaléka továbbra is a kezében van. Vagyona 77 milliárd dollárt nyom, 22 milliárddal többet, mint 2020-ban. Közvetlenül mögötte van Francoise Bettencourt Meyers és családja. Francouise a leggazdagabb hölgy a világon, ugyanis az ő nagymamája alapította a L’Oreal szépségápolási céget, és részvényeinek 33 százalékát még mindig ő és a családja birtokolja. Az idén 24,7 milliárd dollárral birtokol többet, mint tavaly, jelenlegi vagyona 76,3 milliárd dollár.