2024. április 16., kedd

Együttműködés jelenti a békét

Az EU karavánja az ország tizenegy városába látogat el májusban

Az Európai Unió küldöttségének köszönhetően immár két évtizede a legkülönfélébb eseményekkel emlékezünk meg május 9-éről, Európa napjáról. Az idén május folyamán az EU-karaván tizenegy szerbiai városba látogat el. Tegnap Újvidéken járt. A központban tematikus kiállítást állítottak fel egyetemi hallgatók munkáiból, a tárlat segítségével a polgárok tájékozódhattak az Unió és Szerbia között létrejött, gyümölcsöző együttműködésről. A Szabadság téren szervezett eseményen Miloš Vučević polgármester és Mateja Norčič Štamcar, az EU szerbiai küldöttségének vezetőhelyettese is részt vett. Városunk múltját és jelenét tekintve, Vučević szerint, nem meglepő, hogy a karaván Újvidékre is ellátogatott.

– Május 9-ét a fasizmus felett 1945-ben aratott győzelem napjaként ünnepeljük, öt évvel később, ugyanezen a napon pedig megszületett az európai államok közösségének elképzelése. Újvidék Európa ifjúsági és kultúrális fővárosa is egyben, olyan város, amely számos beruházást valósított meg az európai intézményekkel közösen, de európai magáncégekkel is. Kiváló kapcsolatokat ápolunk Szerbia EU-s nagykövetségével, a legfontosabb közös projektumunk a vasúti híd megépítése volt – emlékeztetett Vučević. Bejelentette, hogy folytatni szeretnék a jelentős infrastukturális beruházásokat, köztük a Regionális Hulladéklerakó Központ és a BioSens Intézet megépítését.

A Szabadság téren tegnap „beszélőfülke” hirdette az európai értékrendszert

A Szabadság téren tegnap „beszélőfülke” hirdette az európai értékrendszert

Mateja Norčič Štamcar elmagyarázta, hogy az EU intézményének elképzelése azon az elven alapszik, amely szerint csakis az együttműködés hozhat békét, szolidaritást és gazdasági növekedést.

A Szerbián keresztülhaladó karavánnal az EU által nyújtott támogatást szeretnénk érzékeltetni polgárainkkal, ez a segítség közösségünk egészének érdekében történik. A Szerbiával való együttműködés immár húsz éve folyamatos, az elmúlt évben az EU egy olyan rendszert hozott létre a járvány következményei elleni küzdelem terén, amely a tagállamok számára elérhető, de Szerbiában is hasznosnak bizonyult. Ennek a rendszernek a részeként 66 millió eurót különítettek el az ország támogatására – emlékeztetett az EU küldöttségének vezetőhelyettese.
Kiemelte, hogy Vajdaságban számos önkormányzattal együttműködnek, mind a kultúra, mind a tudomány, mind a környezetvédelem területén, de a határon átívelő projekteken keresztül is. Hozzátette, hogy immár hat éve működik Újvidéken az EU info pont, ez a műhely egyike annak a három szerbiai irodának, amelyeknek célja az Európai Uniót és annak intézményrendszerét közelebb hozni Szerbiához, népszerűsíteni azt a szerbiai polgárok körében.