2024. április 23., kedd

Kerékpáron megismerni a természetet

Felavatták a ludasi biciklis pihenőhelyet

Tavaly októberben arról adtunk hírt, hogy a Duna Transznacionális Program keretén belül megvalósuló EcoVeloTour projekt részeként Ludason, a Ludasi sor 26-os szám alatt megkezdődött egy összkomfortos kerékpáros pihenőhely kialakítása. Az azóta eltelt időszak alatt befejeződtek a munkálatok, és szombaton egy csoportos biciklitúra keretén belül hatvan kerékpáros érkezett a helyszínre.

Újságírói kérdésre Izabel Lanji Hnis, a projektben résztvevő Szabadka–Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter menedzsere mutatta be a projektet, és magát a pihenőhelyet.

Kényelmes, összkomfortos pihenő madárlessel

Kényelmes, összkomfortos pihenő madárlessel

– Az EcoVeloTour projekt esetében egy hároméves projektről van szó, de reményeink szerint a kialakult helyzet miatt sikerül meghosszabbítanunk. A projektben hét ország képviseli magát, és több helyszínen kerékpáros pihenőhelyek létesültek annak érdekében, hogy összekössük az ökoturizmust a kerékpáros turizmussal, és ezzel egy integrált idegenforgalmi terméket hozzunk létre, amivel lehetővé tesszük, hogy az emberek kicsit másképp tekintsenek a természetre, hisz egyre égetőbb feladat lenne a természet megóvása. A ludasi pihenőhely építése körülbelül 45 ezer euróba került. A projekt megvalósításában segítségünkre volt Szabadka Város és a Tartományi Természetvédelmi Intézet. Utóbbi intézmény képviselői szabták meg az építkezés feltételeit, meghatározták, hogy mit és milyen anyagból építhetünk, mivel a Ludasi-tó környéke védett terület, és így csak természetes építőanyagokat használtunk fel. A legfontosabb feladatunknak azt tartjuk, hogy biztosítsuk azt, hogy az ide érkező kerékpárosok kényelmesen meg tudjanak pihenni. Ennek érdekében a pihenőhelyen egyebek mellett kialakítottunk egy tárolóhelyiséget, ahol szükség szerint a kerékpárok javítását is el lehet végezni, emellett van férfi és női toalett és tusoló, illetve tüzelésre kijelölt hely is, ahol akár sütni is tudnak a vendégek. Emellett információs táblákat helyeztünk ki, amelyen a homokháti kistérség túraútvonalait mutatják be, hogy az ideérkezőket informáljuk az elérhető útvonalakról, illetve a látnivalókról. A pihenőhelyen van egy madárles is, ahonnan remek kilátás nyílik a Ludasi-tó gazdag élővilágára – fogalmazott Izabel Lanji Hnis.

A menedzser elmondta, bíznak abban, hogy a környékbeli lakosok is, akár szervezett csoportos túrák keretén belül, igénybe veszik a pihenőhelyet. Mint fogalmazott, a terület kempingezésre nem alkalmas, de bíznak abban, hogy a jövőben sikerül a telken található épületet úgy átalakítani, hogy a kerékpárosok meg is tudjanak itt szállni.

Hatvan biciklis látogatott el a pihenőhelyre

Hatvan biciklis látogatott el a pihenőhelyre

A kerékpáros pihenőhely szombaton eleget is tett a feladatának. Egy szervezett túra keretén belül hatvan biciklis látogatott el a helyszínre. A túrázók Palics központjából indultak el, és rövid pihenő után Hajdújárás felé folytatták útjukat. Izabel Lanji Hnis szavai szerint a kerékpáros túrára nagy volt az érdeklődés, és több jelentkezőt kénytelenek voltak elutasítani, hogy tartani tudják a megengedett maximális létszámot.