2024. április 23., kedd

Ötletekből nincs hiány

Egymás után hatszor diadalmaskodott a Szabadkai Gyermekszínház a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján

Egy év kihagyás után, nemrég sor került a jubiláris 70. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljára, amelynek a házigazdája Nagybecskerek volt. A rendezvényen a Szabadkai Gyermekszínház a magyar nyelvű A színháznak szeretettel, valamint a szerb nyelvű A három muskétás című produkciókkal versenyzett. A legjobb gyermekelőadásért járó díjat A színháznak szeretettel című előadás kapta meg. A díj kapcsán Árokszállási S. Mártával, a Szabadkai Gyermekszínház igazgatójával beszélgettünk:

– Először is nagyon büszke vagyok Szabadkára, amely négy előadással versenyzett, így a városok közül a legnagyobb mértékben volt képviselve. Ez azért is számít sokat, mert a fesztiválon való részvétel szelekcióhoz kötött. Ezt a rendezvényt tulajdonképpen tavaly kellett volna megtartani, de a pandémia miatt az idei évre lett halasztva, habár így is kérdéses volt, mily módon lehet lebonyolítani, mivel a járvány még mindig jelen van. Ennek kapcsán nagy dicséretet érdemel a Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesülete, Venczel Valentinnal az élen, aki kitartott amellett, hogy a fesztivál ne online legyen megszervezve. Úgy döntöttek, hogy ne az előadások, hanem a zsűri utazzon, a résztvevők pedig a saját színházukban játsszanak. Amennyiben a vírushelyzet elhúzódik, szerintem ez jó megoldás lesz a továbbiakban is. Egyébként a volt Jugoszlávia területén ez a legrégebbi színházi fesztivál, büszkék lehetünk, hogy épp egy vajdaságiról van szó.

Ez sorrendben a hatodik fődíj?

– Igen, hiszen úgy számítjuk, hogy ez a tavalyi elmaradt fesztivál. 2019-ben az Izvini mama, 2018-ban a Tom Sawyer kalandjai szerb nyelvű produkcióval, 2017-ben az Allegro Con Brióval, 2016-ban A kislány, aki mindenkit szeretett magyar előadással, 2015-ben pedig a Snežna kraljica, illetve a Hókirálynő szerb előadással nyertünk. A fődíj mellett idén két másik díjat is kaptunk, Boško Boškovot színészi díjjal jutalmazták, mert A három muskétásban Richelieu bíborosként nagy hatást tett a zsűrire, a legjobb fiatal színésznek járó díjat pedig Uroš Mladenovićnak ítélték oda, aki mindkét előadásba beugrott. Egy ifjú tehetségnek ez szárnyakat adhat, visszaigazolást jelenthet, hogy jó úton jár. A színháznak szeretettel, két rendező, tanár munkája, akik szükségét érezték annak, hogy köszönetet mondjanak a színháznak, a színészeknek és ezt felettébb látványos módon tették meg, miközben nem használtak új technológiát, egyszerű anyagokkal és eszközökkel dolgoztak. A játszása viszont a színészektől rendkívül nagy precizitást, odafigyelést és fegyelmet igényel. Nagyfokú csapatmunkára van hozzá szükség. Nemcsak erre vagyunk büszkék. Nemrég zajlott a Szerbiai Hivatásos Bábszínházak Találkozója is. Ezt online fesztiválként tartották meg, a házigazda a kragujevaci gyermekszínház volt. A fesztiválra a magyar nyelvű Tiritarka haragtár és a szerb nyelvű Kuku Todore című produkcióval neveztünk be, előbbiért Fridrik Gertrúdot színészi díjjal jutalmazták, Mihály Zsófiát pedig a díszletért díjazták.

Árokszállási S. Márta (Fotó: Lukács Melinda)

Árokszállási S. Márta (Fotó: Lukács Melinda)

Az évad végéhez közelítünk, milyen új produkciók várhatóak a Gyermekszínházban? 

– A hónap vége felé Bulgáriából érkeznek alkotók, akik a Harisnyás Pippi című előadást készítik magyarul és szerbül. Június közepe táján Rumi Lászlót várjuk Magyarországról, aki Ikarosz címmel utcai színházat csinál, egy nagy előadást, megközelítőleg tíz színésszel. Remélem, hogy alkalmunk nyílik fiatal színészeket is bevonnunk. Úgy gondolom, hogy ez is kötelességünk. Nagyon tehetségesek a mai fiatalok, esélyt kell adni nekik, hogy ezt megmutassák, ugyanakkor pedig lehetőséget arra is, hogy tanuljanak az idősebb, rutinosabb színészektől.

A Szabadkai Gyermekszínház aktívan jelen van az elektronikus platformokon is...

– Sorozatokat készítünk és kiváltképp e helyzetben ezek létjogosultsága egyre nagyobb felismerésre tesz szert támogatások formájában is. A gyerekek kísérhetik a Mari és Lali (szerbül Paja i Maja) közmondásokkal foglalkozó bábos altatóműsorunkat, a Kolevka védenceivel készült műsorunkat, valamint a gyermek főzőshow-nkat is. Emellett előkészületben a logopédiai műsorunk is, amely logopédusok bevonásával készül, szintén két nyelven, magyarul Dudás Dániel rendezi majd. Nem akarunk panaszkodni, ebben a járványhelyzetben sem, habár most csakis a támogatásokra támaszkodhatunk. Ezt az időszakot kihívásnak éljük meg. Ha pénzügyileg korlátozva is vagyunk, de kreativitásból és ötletekből nincs hiány. A feladatunk az, hogy szerteágazó tevékenységet folytassunk és új lehetőségek után kutassunk. A színészeinket is arra sarkalljuk, hogy álljanak elő az ötleteikkel, saját előadásokat illetően. Nemrég így a Pelenkás színház keretében Branislav Trifković Piknik című előadását mutattuk be. Mi a gyerekeknek játsszunk, de a munkánkat komolyan vesszük. A feladatunk nem csupán az, hogy szórakoztassuk a gyerekeket, hanem részt vegyünk a személyiségformálásukban, felhívjuk a figyelmüket a valódi értékekre, megtanítsuk őket arra, hogy mennyire fontosak az érzések, különösen most, amikor némileg elidegenedett világban élünk. Nagyra becsülöm emiatt a rendezőket, mert egyáltalán nem könnyű ezt a gyerekeknek prezentálni. Ilyen szempontból szerintem a gyermekszínházaknak sokkal nagyobb a felelősségük, mint a felnőtt színházaknak.