2024. április 25., csütörtök

Emberi DNS a húsdarálóban

Bizonyossá vált, hogy valóban a borzalmak házának számított Belivuk bandájának ritopeki ingatlana

Emberi DNS-mintákat találtak abban az ipari húsdarálóban, amelyet Veljko Belivuk klánjának titkos helyiségében foglaltak le a rendőrök a múlt hónap végén. Fennállt a gyanúja annak, hogy a belgrádi Ritopek településrészben található ház alatti helyiségben dolgoztak a bűnözők, az oda csalogatott és meggyilkolt áldozatok holttesteinek eltüntetésén.
A bejelentést tegnap Aleksandar Vulin belügyminiszter tette meg a nyomozás új mozzanata kapcsán. A média arról számolt be, hogy megtalálták Zdravko Radojević és Milan Ljepoje DNS-mintáit is, a Novosti által közölt, nem hivatalos információk szerint a részletes törvényszéki vizsgálatok még folynak, de eddig minden adat arra vall, hogy a két említett személyről van szó, akiknek már hosszabb ideje nyomuk veszett. Velük kapcsolatban azt állították, hogy Veljko Belivuk és Marko Miljković bűnszervezeteinek tagjai rabolták el őket.
A médiában nagy port kavaró hírként jelentették, amikor Belivukot és társait február 4-én letartóztatták. A rendőrség közölte, hogy a Belivuk nevéhez fűződő bűnszövetkezet tagjai gyilkoltak, kábítószer-kereskedelemmel, zsarolással foglalkoztak, embereket raboltak el, kínoztak és csonkítottak meg. A letartóztatás óta többször meghosszabbították az előzetes fogva tartást Belivuk és Miljković esetében, utoljára éppen április végén, kilencven napra, ugyanis fennáll a veszély, hogy Belivukék szemtanúkat bántalmazhatnak, bizonyítékokat semmisíthetnek meg. Ekkor döntöttek a Belivuk csoportja ellen folytatott nyomozásnak a kiterjesztéséről is, miután megtalálták a ritopeki ház titkos szobájában a fegyverarzenált és az ipari húsdarálót.
Nenad Stefanović, a Szerbiai Bírók és Ügyészek Szövetségének elnöke a Tanjugnak akkor elmondta, azért rendelték el a nyomozás kiterjesztését, hogy kiderüljön, ki használta a fegyvereket, vagy egyáltalán használták-e és hol, s azt milyen szándékkal tették. Már akkor szó esett a húsdarálón talált DNS-nyomok vizsgálásáról is, az ügyészség azt szerette volna megtudni, vajon a csoport az elkövetett gyilkosságok nyomának elfedésére használta-e.
Vulin tegnapi nyilatkozatában közölte, a titkos helyiségre a klán tagjaival folytatott rendőrségi beszélgetések révén bukkantak rá, s nem tartja kizártnak, hogy további hasonló helyiségeket találnak a nyomozás előrehaladtával.
A csoport tagjai elleni vádirat egyelőre a klán 2019 utáni tevékenységével foglalkozik, s legalább három gyilkossággal vádolja az érintetteket, emellett emberrablás, pénzmosás, drogkereskedelem is szerepel a bűnök lajstromán. A KRIK oknyomozó újságíró-hálózat tegnap arra is felhívta a figyelmet, hogy a bűnbandának a rendőrségen, a Belügyminisztériumon belül is voltak kapcsolatai, megjegyezték, hogy közel állt hozzájuk Nenad Vučković Vučko rendőr, aki szerelmi kapcsolatban állt Dijana Hrkalovićtyal, a minisztérium korábbi államtitkárával. A klán tagjai Pancsován a szerb kormány főtitkárával, Novak Nedićtyel együtt gyakoroltak céllövést. Ezt a katonai szakszervezet erősítette meg.