2021. június 18., péntek

Szerbia jövője az EU-ban van

Fabrizi: A joguralom területén határozottabb fellépésre van szükség a teljes körű tagsághoz

Előrelépés tapasztalható Szerbia reformtörekvései terén – vélekedett Sam Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) reggeli műsorában, közölte ugyanakkor, hogy a joguralom terén nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség, ugyanis csak a joguralom reformja terén elért eredményekkel lehet meggyőzni az uniós tagállamokat arról, hogy Szerbia készen áll a teljes körű tagságra.
Fabrizi kiemelte, hogy az EU-tagság felé vezető út hosszú, és a tárgyalási fejezetek olyan folyamatot igényelnek, amelyek a reformokon alapulnak.
– Önök tagjelölt államként elvek, korrekt intézkedések mellett kötelezték el magukat, amelyeket alkalmazni kell, ha az EU részévé szeretnének válni. Ebben az értelemben az ország sokat fejlődött, ám egyes területeken, mint amilyen a joguralom, csak kisebb előrelépés tapasztalható – hangsúlyozta Fabrizi, hozzátéve, hogy éppen ez az a terület, amely sürgős lépéseket igényel ahhoz, hogy a tagállamok zöld fényt adjanak az újabb fejezetek megnyitására. Megnyitásukhoz ugyanis a tagállamok egyöntetű jóváhagyására van szükség.
Az államvezetésnek nem célként kellene tekintenie a tárgyalási fejezetek megnyitására, hanem az uniós standardok elérése kellene célként lebegjen előttük. „A mezőgazdaság, a környezetvédelem, a külpolitika és más területeken is szükség lenne reformokra" – mutatott rá Fabrizi.
A kérdésre, hogy a Belgrád–Pristina-párbeszéd előfeltétele lehet-e más tárgyalási fejezetek megnyitására, Fabrizi kiemelte, hogy a párbeszéd nem előfeltétele a csatlakozási tárgyalásoknak, ám a társulási folyamat különböző területeket ölel fel, és az egyik éppen a Pristinával fennálló viszonynak a rendes mederbe terelése, a másik pedig a joguralom. Rögös út vár még az országra, ám a jövője az EU-ban van – emelte ki Sam Fabrizi.