2024. március 28., csütörtök

Vizsgálják az aránytalanul nagy vagyonokat

A vagyon eredetének megállapításáról és a különadóról szóló, március 12-től hatályos törvény végrehajtásáért felelős adóhatóság jelenleg több mint 1.000 fő ingatlanadatait dolgozza fel.

Az adóhivatal a Tanjugnak elmondta, hogy a kockázat-nyilvántartáson belül, amely alapján a Kockázatügyi Osztály végzi az elemzést, világosan meghatározott kritériumok vannak, amelyek alapján meghatározzák, hogy kinek a vagyonát ellenőrzik.

Alapvető kritérium a bejelentett jövedelem és a vagyon növekedése közötti aránytalanság, így a közigazgatás elmondása szerint, elsőként a legnagyobb aránytalansággal rendelkező polgárokat kell ellenőrizni.

Arra a kérdésre, hogy milyen tevékenységet folytatnak azok a személyek, akiket először ellenőriznek, az válaszolták, hogy függetlenül attól, hogy képviselőkről, üzletemberekről, politikusokról, menedzserekről, sportolókról, vagy popszemélyiségekről van szó, a törvény egyformán vonatkozik mindenkire, akinél megállapítják az aránytalanságot a bejelentett jövedelem és a vagyon növekedése között.

Ami az ellenőrzött ingatlantípust illeti, elmondták, hogy az ingatlan értékének a meghatározásakor a személy vagyonát, különösen az ingatlant veszik figyelembe, mint pl. a lakásokat, házakat, üzleti épületeket és helyiségeket, emellett garázsokat, földeket és mást.

Mindemellett ellenőrzik a pénzügyi eszközöket, a jogi személy részvényeit, az önfoglalkoztatáshoz szükséges eszközöket, a gépjárműveket, a hajókat és a repülőgépeket, a takarékbetéteket és a készpénzt, valamint a magánszükségletre fordított kiadásokat is.

A törvényt azzal a céllal fogadták el, hogy leleplezzék és megadóztassák azokat a személyeket, akik szerény jövedelmük ellenére fényűző életet élnek.

Emellett megállapítja, hogy aki elmulasztja bizonyítani, hogy törvényesen szerezte meg az ingatlant, úgy az értéke háromnegyede nélkül marad, és ha a bíróság megállapítja, hogy az ingatlant bűncselekmény útján szerezték meg, megfosszák tőle az összes jogellenesen megszerzett vagyont.