2024. április 24., szerda

Az EU korlátozná a készpénzhasználatot

A pénzmosás ellen folytatott küzdelem céljából az Európai Bizottság azt tervezi, hogy 10.000 euróban szabja meg a készpénzfizetés felső határát – jelentette be Mairead McGuinness, az EU pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztosa. Mint mondta, ennyi pénzt zsebben hordani rendkívül nehéz, és a legtöbben ezt nem is teszik.

– A korlátozás a pénzmosás elleni törvényjavaslat-csomag része, amelyet a bizottság júliusban kíván bemutatni. A készpénzforgalom csökkentésének másik eszköze lesz az Európai Központi Bank által kiadott digitális euró – közölte McGuinness.

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy a tagországok támogatásával egy intézmény is létrejönne a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen, ami jelentős kihívás az Unió pénzügyi rendszere, valamint a polgárok biztonsága szempontjából. Az intézmény számos hatáskörrel rendelkezne, és közvetlenül felügyelné a nagybankok pénzmosás elleni politikáját. McGuinness szerint az intézkedéscsomag nagy előrelépés lesz a pénzmosás elleni küzdelemben. A készpénzhasználat korlátozása azonban nem európai találmány. Ausztráliában két éve van érvényben hasonló előírás, ott 10.000 dollár a limit, mint az Egyesült Államokban és Kanadában. A készülő jogszabály tekintettel szeretne lenni az eltérő fizetési szokásokra. Franciaországban például már most is 10.000 euró értékben lehet készpénzzel fizetni, Görögországban ez még kevesebb, ott 500 eurónál magasabb összeget csak banki utalással lehet kiegyenlíteni. Németországban azonban mások a szokások, ott a polgároknak meghittebb a viszonyuk a készpénzhez, így nehezebben válnának meg a bankjegytől.