2024. április 18., csütörtök

Mindenkinek jut egy kevés

Kifizették a gazdaságikár-enyhítési kormánycsomagban előirányzott összeg újabb részét

Siniša Mali pénzügyminiszter közölte, hogy tegnap reggel a vállalatoknak átutalták a második fél minimálbért kitevő 16 000 dinárt foglalkoztatottanként. Ily módon a segélyt igénylő 230.805 cég 1.122.787 munkásának az áprilisi fizetését egészítette ki az állam.

Holnap, május 12-én kezdik az első 30 euró kifizetését azoknak, akik igényelték az öszesen 60 eurós egyszeri segélyt. Mali szerint valószínű, hogy már az első napon legkevesebb 630 000 személy megkapja a pénzt, a következő napokban pedig a többiek is számíthatnak rá. Közben még mindig lehet jelentkezni, 15-éig, szombatig jelezhetik igényüket interneten vagy telefonon (www.idp.trezos.gov.rs; tel.: 0800 101 100) mindazok, akik valamilyen oknál fogva még nem kérték a támogatást, melyet a nyugdíjasok és a szociális segélyben részesülők már a múlt héten megkaptak.

Május harmadik hetében utalják át a pénzt a koszovói szerbeknek, ők fejenként 100 eurót kapnak (beleértve a gyerekeket is), az ottani munkanélküliek pedig 200 eurót.

„A hónap végéig a személyszállító vállalatoknak is kifizetjük a második 600 eurót autóbuszonként. Minden ígéretünket betartjuk, s ez így lesz a továbbiakban is, mert van pénz” – mondta Mali a Tanjugnak. Mint ismeretes, ezek a cégek fél éven keresztül havonta kapnak járművenként 600 eurót. A korábbi bejelentések szerint a munkanélkülieknek a minden nagykorú polgárt megillető 30+30 eurós támogatáson kívül június 1-je után még 60 euró jár, ezt nem kell külön kérni. A kormány korábbi döntése alapján az idegenvezetők, turistakísérők két minimálbért kapnak, mégpedig júliusban és augusztusban. Ugyanilyen segítségre számíthatnak a vendéglátóipari és idegenforgalmi foglalkoztatottak, valamint a szabadművészek.

Tegnap egyébként megindult az áprilisi munkásnyugdíjak kifizetése is azoknak, akiknek házhoz viszi a postás a járandóságot, illetve azoknak, akik a postán szokták felvenni. A folyószámlákra a bejelentés szerint ma érkezik meg a nyugdíj, de a gyakorlatban több bank rendszerint már a hivatalosan közzétett dátum előtti napon átutalja az idősek ellátmányát.