2024. április 25., csütörtök

Szerbiában drágább az áram, mint egyes EU-tagállamokban

Az Európai Unió statisztikai közleménye szerint Szerbiában az elektromos energia mégsem számít olyan olcsónak, mint azt az ország vezetői sokszor állítják – írja a 021.rs hírportál.

Ezek szerint a tavalyi év második felében az EU-ban az áram száz kilowattra számítandó átlagos árát 21,7 euróról 21,3 euróra csökkentették. Ennek ellenére az árak közötti különbségek a tagállamokban széles skálán mozognak. Az áram Németországban a legdrágább 30,1, majd a következő Dánia 28,2 és Belgium 27,1 euróval. Ezekben az országokban a megújuló energiaforrásokra helyezik a hangsúlyt, ezért a magas árakból fedezik a környezetbarát energiatermelők felépítését.

A legalacsonyabb árak a szegényebb országokban voltak, vagyis száz kilowatt Bulgáriában 9,8, Magyarországban 10,1, míg Észtországban 12 eurót tett ki. A járvány idején az árak csökkenése volt tapasztalható, mégpedig az EU tizennégy országában. A leginkább Hollandiában lett olcsó az áram, ahol 34 százalékkal csökkent. Szerbiában a helyzet teljesen más képet mutat, ugyanis február 1-től az áram 3,4 százalékkal lett drágább.

A zöld zónában, vagyis 350 kilowattig éjszaka 1,60 dinárt kell fizetni kilowattonként, nappal pedig 6,4 dinárt. A kék zónában, vagyis 1600 kilowattig 2,40 és 9,61, míg a vörös zónában ez az ár 4,80 és 19,22 dinárt tesz ki. A tarifa szerinti beosztás az EU tagállamaiban is jelen van, azonban ezekben az országokban sokkal magasabb a színvonal. Ezért nehéz számukra megérteni, hogy a szerbiai háztartások mintegy 40 százalékának fogyasztása nem haladja meg a 350 kilowattot, és ennek köszönhetően a legalacsonyabb áramszámlát fizetik.

Az európai statisztikák a szerbiai árakat is követik, ebből pedig kiderül, hogy az áram átlagos ára azoknál, akik ezer kilowattig fogyasztottak 24,7 euró száz kilowattra. Összehasonlításképpen Szlovéniában ez a szám 30,2, míg Szlovákiában 26,5 euró.

Mindent összevetve azt látjuk, hogy Szerbiában az áram rendkívül olcsó, a kontinensen csak Koszovóban, Grúziában és Ukrajnában alacsonyabb. Ennek ellenére a sok más drága költségek miatt az áram használata Szerbiában mégis drágábbnak számít.