2024. április 19., péntek

A védőoltást bejelentkezés nélkül is felvehették Topolyán

A napsütéses, kellemes tavaszi időjárásnak is köszönhetően hatalmasra sikerült az év első vásári forgataga Topolyán. Rengeteg árus és vásárló érkezett a környező községekből, sőt Közép-Szerbiából is. A rendezvény Topolya Rendkívüli Helyzetek Törzskara legutóbbi döntése értelmében kapott zöld fényt, mert csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal fertőzöttek száma. A hét folyamán 50 covidost tartottak nyilván a községben. A havi vásárral párhuzamosan a Vásártéri Otthonban előzetes bejelentkezés nélkül felvehették a vakcinát mindazok, akik arra igényt tartottak a Dr. Hadzsy János Egészségház immunizációs osztályának dolgozói közreműködésével. Illetve ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést, tanácsadást is szerveztek az érdeklődők számára a védőnői szolgálat dolgozói 13 óráig. Dr. Hallgató Tünde orvos elmondta, hogy fél 11-ig elég nagy volt az érdeklődés a polgárok részéről, mintegy 130 vakcinát adtak be.

– Topolyán a Vásártéren a Sinopharm mellett a Pfizer vakcinát is igényelhették az érdeklődők. A hozzánk fordulók az első adag oltásukat vették fel. Nem csak községbeliekről van szó, mindenki ki tudta választani azt, hogy hol szeretné a második dózist felvenni. Érdekesség, hogy ezúttal zömével férfiak jelentkeztek, akkut meghűléses tünetekkel most nem fordult hozzánk senki sem, köztudott, hogy ez ellenjavallt az oltás esetében. A Pfizer vakcina élvez nagyobb népszerűséget, különösen az ifjabb korosztály körében – hallhattuk dr. Hallgató Tündétől, aki hozzátette azt is, hogy a Topolya községbeli polgárok zömében pozitívan állnak a vakcinához, eddig 14 ezer 400 adagot igényeltek. A doktornő elmondta még, hogy már a 16 éven felüli kamaszok is felvehetik a Pfizer oltást, abban az esetben, ha azt ajánlja a gyermekorvos. Emellett az első trimesztert betöltött várandós kismamák is megkaphatják a vakcinát, amennyiben azt javasolja a nőgyógyászuk. A vásártéri immunizáció sikeréhez a Vöröskereszt topolyai szervezete is hozzájárult, a polgárok széles körű figyelmét ifjú önkéntesei hívták fel szóbeli, és nyomtatott emlékeztetőkkel a szervezet május 8-án jegyzett nemzetközi napján, szombaton a topolyai piaci napon, és a vásári forgatagban. Budimir Marić titkár köszönetet mondott a fiatal és lelkes csapatnak.

Délelőtt 10 és 11 óra között vették fel a legtöbben a vakcinát előzetes bejelentkezés nélkül a topolyai Vásártéri Otthonban (Fotó: Kiss Zoltán)

Délelőtt 10 és 11 óra között vették fel a legtöbben a vakcinát előzetes bejelentkezés nélkül a topolyai Vásártéri Otthonban (Fotó: Kiss Zoltán)