2024. április 25., csütörtök

Felújítások a kishegyesi iskolában

Új tetőszerkezet, csatorna- és nyílászárócsere

Igen rossz állapotban volt a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola 1956-ban épült részlegének a tetőszerkezete és az utóbbi időben már sajnos be is ázott. Tartományi pályázaton nyert eszközökből, 2,8 millió dinárból sikerül most megoldani ezt a gondot.

Fülöp Valentin iskolaigazgató arról számolt be, hogy most már több mint egy hete folynak munkálatok, a tetőszerkezet kicserélésén dolgozik a kivitelező. Az iskola Galériájának és két tanteremnek a tetőszerkezete már lassan egy éve, hogy beázott és a problémával az igazgató az önkormányzathoz, illetve Kovács Károly kishegyesi tartományi parlamenti képviselőhöz fordult és a közbenjárásuknak köszönhető, hogy a tartományi tartalékeszközökből még a múlt év végén jóváhagyták az eszközöket. A szóban forgó épületrész tetőszerkezetét az eredeti állapot óta nem újították fel, de mostanra a borítás és a teljes tetőszerkezet is tönkrement és cserére szorul, mondta az igazgató, aki szerint a munkálatok május végére, június elejére be is fejeződnek.

Fülöp Valentin elmondta azt is, hogy az 1956-ban épült részleg ablakai még az eredetiek és mára már legtöbbjük nem nyitható, illetve nem túlzás azt állítani, hogy balesetveszélyesek is ezek a nyílászárók. A legrégibb épületrészt viszont húsz évvel ezelőtt renoválták, melyen mostanra az esővízcsatornák mentek tönkre és azok cseréjét is jó lenne a közeljövőben lebonyolítani. A csatornák ugyanis kilyukadtak, folynak, sok helyen a víz ráfolyik az ablakokra és ezért azok beáznak.

Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő arról számolt be, hogy a kishegyesi iskola ebben az évben is pályázott a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság által közzétett kiírásokra. A pályázatok április 15-én lezárultak és az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola 1,9 millió dinárt nyert. Ezt az összeget az 1956-ban épült épület és a főépület még nem felújított nyílászáróinak a cseréjére fordíthatnak. Kovács Károly elmondása szerint ezzel egyben az energiahatékonyságot is növelhetik, hiszen az új nyílászárók jobban szigetelnek majd és az a jövőben hozzájárul a fűtési költségek csökkentéséhez. A képviselő azt is elmondta, hogy az április idusán lezárult pályázati kiírás teljes keretösszege 63 millió dinárt tett ki, ebből az összegből negyven vajdasági iskola részesült. Különféle aktuális és égető problémákat sikerül ennek köszönhetően megoldani, mint a mellékhelyiségek felújítása, ajtók és ablakok cseréje, illetve informatikai- és tornatermek felszerelése, valamint fűtési rendszerek felújítása.

Fülöp Valentin iskolaigazgató elmondta, hogy valójában a most megnyert újabb összeg még nem lesz elegendő ahhoz, hogy az iskolában az összes cserére szoruló nyílászárót újakra cseréljék, de nagy segítséget jelent és a közeljövőben további eszközökre szeretnének pályázni, hogy az oktatási intézmény télikertjének az ablakait is kicserélhessék, amivel teljes lenne a nyílászárók cseréje az egész épületegyüttesben.

Kovács Károly kiemelte, hogy ebben az esetben is megmutatkozott, mennyire fontos és hasznos a VMSZ aktív tartományi kormányzati szerepvállalása, hiszen ez sokban megkönnyíti az ilyen problémák megoldását Vajdaság-szerte. Külön köszönetet mondott a segítségért Szakállas Zsoltnak, a tartományi kormány alelnökének, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi -- nemzeti közösségi titkárnak.

Az intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy 314 diák tanul ebben az intézményben, több mint 80 százalékuk magyar nyelven. 46 nyolcadikos készül hamarosan elballagni, ősztől pedig mintegy 40 kisdiák kezdi tanulmányait első osztályosként.