2024. március 29., péntek

Állati egyveleg

Egykor fölnéztünk Amerikára, mármint az Egyesült Államokra. Aztán kezdett gyanússá válni, mint a nagy tudós vagy művész élete alkonyán, aki – ateizmusából megtérve – kezdetben csak isteni jeleket fedez föl fekete macskáján, hogy végül istenként imádja. A tarkák meg angyalok lehetnek. Egyszerűen szólva: a téboly keríti hatalmába. Talán azért, mert a nagy művet megalkotta, s nincs tovább. Megért a diliházra. Marad a tisztelet a korábbi múltjáért, a szánalom meg a jelenéért. De vajon tudja-e a félkegyelmű, hogy meghibbant?

Az igazi veszélyt mégsem ez jelenti, hanem a remek színészek, akik olyan tökéletesen alakítják az őrültet, hogy meggyőzik a társaikat: az elmebaj a természetes állapot, a féleszűek viszik előre a világot. Régebben mifelénk kocsmai törzsvendégek körében fordultak elő ilyen zavarodott esetek – bizonyára mostanában sincs másképp –, ám azt reggelre kialudták. Nem úgy Amerikában.

Sorolhatnánk az elmebaj enyhe vagy annak tűnő jeleit, mondjuk az olyan javaslatot, hogy vonják vissza azoknak az egyetemi diplomáját, akik az utóbbi választáson Trumpra szavaztak. A fehér – feketék ellen irányuló – rasszizmus pedig olyan méreteket öltött – egy fekete bőrű panaszos szerint –, hogy Kaliforniában az egyetemi mosdóban az automata szappanadagoló nem adja ki a szappant a fekete hallgató kezére, mert rasszistára tervezte a fehér rasszista tervező.

Veszélyesebbnek látszanak azok a reformlépések, amelyek nem merülnek ki egy-egy hibbant megnyilvánulásban, hanem az állam, tehát Amerika elindítja a hibák fölszámolását: az egyéni idiotizmus útra kel a kollektívvá válás és az állami rendteremtő progresszió útján. Biden elnök például húszmilliárd dollárt fordít a rasszista autópályák lerombolására. Tanácsolhatták volna neki, hogy esetleg újabbak építésével ezeket összeköthetnék a feketék által lakott településekkel.

Virginia államban pedig megszüntetni készülnek az emelt szintű matematikaoktatást, mivel ez is rasszista jeleket mutat…
Nem veszem zokon, ha az olvasó azt hiszi, hogy most tértem haza a kocsmából, pedig ahelyett a hitelesnek tűnő sajtót böngésztem, és láttam, hogy Oregonban törvényjavaslat készült, amely szerint nem szabad megállni az állatok levágásának tilalmánál, hanem be kell szüntetni a mesterséges megtermékenyítésüket és az ivartalanításukat, mert ezek szexuális bűncselekmények. Majd ha kimúlnak, meg szabad őket enni. Gondolom, egy tizenöt éves döglött kan disznó finom csemege lehet.

Óh, drága Balkánom, én édes hazám!