2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Címvédő nélkül, visszatérőkel, sok esélyessel

Ma (szombaton) délután a torinói 8,6 kilométeres sík egyéni időfutammal rajtol el 104. alkalommal a Giro d’Italia, az országúti kerékpáros szezon első háromhetese. Az olaszországi körverseny a tavalyi, európai járványhelyzet miatt felborult versenynaptár szerint ősszel zajlott, ám az idén a szituáció javulása miatt a hagyományos idején tarthatják meg, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a tavalyinál egy fokkal szokványosabb versenyre számíthatunk – ezzel nem kisebbítem a fél évvel ezelőtti győztes Tao Geoghegan Hart és a szoros második Jai Hindley érdemeit.

Mindenekelőtt el kell mondani, hogy a járvány az útvonal tekintetében is felborította az előzetes, több évre szóló terveket, hiszen már a tavalyi Girónak Budapesten és környékén kellett volna indulnia, illetve futnia, ám az eredeti elképzeléseket felül kellett írni, így a magyar főváros, illetve az ország – ha minden jól megy – jövőre adhat otthont a viadal első néhány napjának. Az ilyen módon átalakult útvonalra tekintve kijelenthető, hogy többé-kevésbé szokványos Giróra számíthatunk meglehetősen sok hullámzó terepű, közepes nehézségű hegyi szakasszal, legfeljebb hat-hét klasszikus mezőnyhajrás nappal és kőkemény hegyi befutókkal, túlnyomórészt a verseny utolsó harmadában. Ezek közül talán a rettegett Monte Zoncolan magasodik ki, amelynek utolsó 3,5 kilométere átlagosan 12 százalékos meredekséggel várja a bringásokat a tizennegyedik etapon. A középső hét végén és az utolsó héten esedékes magashegyi szakaszok után a zárónap 30 kilométeres, sík, Milánóba befutó egyenkénti időfutama lesz az utolsó esély azoknak, akik át akarják írni majd a pillanatnyi sorrendet – és az indulók névsorára tekintve jók az esélyek arra, hogy azon a vasárnapon is izgalmakra készülhetünk.

A címvédő Geoghegan Hart nem indul a versenyen, ám ott lesz csapatából a két évvel ezelőtti Tour de France győztese, Egan Bernal, akit egy sor kiváló segítő (?), például Pavel Szivakov vesz körül az Ineosnál. A tavalyi második Hindley szerepel a rajtlistán egy olyan segítővel (?), mint Romain Bardet, aki kétszer állt már Tour-dobogón. A sport veteránja, a négyszeres Grand Tour-győztes Vincenzo Nibali is indulni fog, de kérdéses, a Cápa mire lesz képes egy hónappal csuklótörése után. Hasonló kérdőjel áll Remco Evenepoel neve mellett, aki tavaly augusztusban, a Lombardiai Körversenyen törte el medencecsontját egy nagy bukásban, és most tér vissza – valószínűbb, hogy a Quick Stepből João Almeidára kell majd figyelni. Ami viszont nem kétséges, hogy az április derekán zajlott Alpesi Körversenyt megnyerő Simon Yates jó formában érkezik a Giróra, ahogyan az ugyanitt harmadik Alekszandr Vlaszov és az ötödik Hugh Carthy is. Meg kell említeni még Mikel Landa és Pello Bilbao párosát a Bahrein sorából, Dan Martint, Marc Solert, Bauke Mollemát, Emanuel Buchmannt, George Bennettet… Illetve azt – ami nekünk a legfontosabb –, hogy Valter Attila és Dina Márton révén két magyar is ott lesz az év első nagy körversenyén.