2024. április 19., péntek

Előadások embereket, családokat megosztó témákról

Napjaink Fesztivál a Szerb Nemzeti Színházban

A közelmúltban megállapodást írt a Szerb Nemzeti Színház, a Belgrádi Drámai Színház és az Újvidéki Színház. Ennek gyümölcseként az újvidéki közönség a május 7-e és 11-e között zajló Napjaink Fesztiválon a Belgrádi Drámai Színház öt előadását tekintheti meg a Szerb Nemzeti Színházban.

A fesztivált Mato Matišić a Fine mrtve d(j)evojke (Finom halott lányok) című darabja nyitotta meg a Pera Dobrinović színpadon. Matišić szövege a leszbikus pár életével foglalkozik, provokatív társadalmi kérdéseket érintve. „A horvát, sőt a szerb társadalom szentháromságának, a hazaszeretetnek, a vallásnak és a házasságnak a megkérdőjelezésével Matišić a kispolgári képmutatást hangsúlyozza ”– fogalmazott Patrik Lazić rendező. Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Daniel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Đorđević és Mladen Sovilj élethűen formálta meg a rájuk bízott szerepet.

Szombaton a közönség Fedor Šili A felolvasó című darabját látta, amely Bernhard Schlink regénye alapján készült, Boris Liješević rendezésében. Az előadás alapját képező regényben a háború utáni nemzedék kérdéseket tesz fel a holokausztról és a koncentrációs táborokról, valamint morális kérdéseket vet fel a nácik perének helyességéről a háború utáni Németországban. „Az akcióra a második világháború után tíz, tizenöt és huszonöt évvel került sor, amikor a következmények még mindig láthatók, és a bűnözők békés állampolgárokká változva lapulnak meg a társadalomban. A darab azt a kérdést feszegeti, hogy milyen attitűddel kell szembenézni valakivel, aki bűncselekményt követett el. Vajon az ember kizárólag a háborús tettein keresztül nézzen rá, vagy valami mást is keressen abban a személyben, aki mellette van?” – mutatott rá az előadás mozgatórugójára Boris Liješević rendező. A téma feldolgozását vastapssal jutalmazta a közönség, ahogyan Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić és más kiváló színművészek játékát is.

Ma este Slobodan Obradović Ružni, prljavi, zli (Csúfak, piszkosak és gonoszok) című darabját nézte meg a színházkedvelő közönség. E. Skola filmje alapján Udovički Lenka rendezte ezt a fekete humorú történetet, amely a Róma külvárosában, a társadalom peremén, higiénia nélküli településen élő emberekről szól. Az egyszemű főszereplő négy generációból álló család feje. Főleg lopásokkal és prostitúcióval tartja el önmagát. A szeme elvesztéséért jelentős összeget kap a biztosítótól, ám ezt nem hajlandó megosztani a családjával. Pénzét magára költi, elrejti a többiek elől, akik folyamatosan megpróbálják ellopni tőle. Az előadás rámutat arra, hogy az anyagi szegénység és az erkölcsi nyomorúság puszta létre és ösztönökre redukálja az embereket.

Hétfőn a fesztivál közönsége Goran Stefanovszki Divlje meso című új darabját nézheti meg, Jagoš Marković rendezésében. A történet középpontjában egy családi viszálykodás áll, amelyen keresztül ütköznek a világ különböző nézetei. Stefanovszki darabját a színházi kritikusok és szakemberek az évszázad drámájának nevezték. Az ősbemutatója 1979-ben volt Szkopjéban, azóta több produkció is készült az egykori Jugoszlávia területén.

A mini-fesztivált az Ivica Buljan rendezte Tiho teče Mississippi (Lassan folyik a Mississippi) című darab zárja kedden. Az előadás Vladimir Tabašević prózája alapján készült, és a század végi társadalom felbomlását ábrázolja.

A Napjaink fesztivál a következő évadban is folytatódik, amikor a Belgrádi Drámai Színház előadásait az Újvidéki Színházban adják elő szeptemberben, míg az Újvidéki Színház októberben viszonozza a fővárosi színház vendégszereplését. Novemberben a fővárosi közönségnek lehetősége nyílik a Szerb Nemzeti Színház öt darabjának a megtekintésére: Kokan Mladenović rendezésében A vihar, Sonja Petrović színpadra állításában a Ki ölte meg Janis Joplint? című produkció, továbbá Nikita Milivojević rendezésében a Travnička hronika (A travniki krónika), valamint az Igor Vuk Torbica rendezte Tartuffe és a Krvave svadbe (Véres esküvők) című előadások utaznak a fővárosba.