2024. április 20., szombat

Júniusra elkészülhet az EU oltásigazolványa

Az EB-elnök ismeri a kiutat a járványból – Ezrek tiltakoztak a csúcstalálkozó helyszínén

Az egyenlőtlenségek csökkentése, a társadalmi kirekesztés és a szegénység leküzdése mellett is elkötelezték magukat az EU vezetői a hét végén Portóban tartott informális csúcstalálkozójukon elfogadott szociális nyilatkozatban. A találkozó kiemelt témája volt a koronavírus elleni küzdelem, az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása és a munkahelyteremtés. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az Unió felnőtt lakosságának 70 százalékát júliusig be lehet oltani.

Az oltások, az oltóanyaggyártás felgyorsítása, a vakcinák exportjának engedélyezése és az oltóanyagok méltányos szétosztása jelenthet gyors kiutat a koronavírus okozta világjárványból – jelentette ki az Európai Bizottság (EB) elnöke Portóban, az uniós szociális csúcstalálkozót követően szombaton. Ursula von der Leyen a kétnapos tanácskozás után azt is elmondta, hogy jó úton halad a koronavírus elleni beoltottságot igazoló oltási tanúsítvány rendszerének elfogadása, júniusig megvalósulhat teljeskörű európai működése.

Beszámolt arról is, hogy eddig több mint 200 millió adag koronavírus elleni vakcina jutott el az EU tagországaiba, és már majdnem 160 millió uniós polgárnak adták be legalább az első adag oltóanyagot. Ez megvalósíthatóvá teszi, hogy az európai felnőtt lakosság 70 százaléka júliusig be legyen oltva. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a járvány visszaszorítását segítő intézkedések feloldásának megfontoltan, óvatosan és összehangoltan kell történnie.

Közölte: az EB jóváhagyta 1,8 milliárd adag, a Pfizer/BioNTech cégek által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzését 2023-ig biztosító szerződést. Korábbi tájékoztatása szerint az egyezség értelmében nemcsak a vakcinák gyártása zajlik majd az Unióban, hanem az elkészítésükhöz szükséges fontos összetevőké is.

A portói csúcstalálkozó keretében megtartott szociális konferencia eredményeivel kapcsolatban aláhúzta: az EU az egység és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozza a koronavírus elleni küzdelemben. Amint Európa leküzdi a vírust, a jövőbeli járványokra történő felkészülés mellett a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítása áll majd az Unió figyelmének középpontjában. Ez több beruházást igényel az oktatásba, a készségek fejlesztésébe, a szakképzésbe, s az egész életen át tartó tanulás biztosításába.

Az EU és partnerei szociális nyilatkozatot írtak alá Portóban. Ebben elkötelezték magukat a szociális jogok európai pillére céljainak 2030-ra kitűzött megvalósítása mellett. A kötelezettségvállalás kiemelt célokat javasol a foglalkoztatás, az oktatás és a társadalmi befogadás tekintetében. Segíti Európát abban, hogy megtalálja a helyes utat az új társadalmi, technológiai és gazdasági fejlemények, valamint a koronavírus okozta világjárvány következményei által előidézett átalakulás során.

Portói csoportkép az EU szociális csúcsértekezletének legmagasabb rangú résztvevőivel

Portói csoportkép az EU szociális csúcsértekezletének legmagasabb rangú résztvevőivel

A zárónyilatkozatot idézve az EB-elnök közölte: Európának a társadalmi kohézió és a jólét kontinensének kell lennie. A vezetők elkötelezték magukat az egyenlőtlenségek csökkentése, a társadalmi kirekesztés, a szegénység leküzdése és a kiszolgáltatott társadalmi csoportok megsegítése mellett. Vállalták, hogy kiemelten kezelik a foglalkoztatás, a bérek és a nyugdíjak terén jelentkező, nemek szerinti különbségek megszüntetését is. Portugáliában sokan nem értesültek minderről, ezért ezrek tiltakoztak Portóban, hogy felhívják a figyelmet a szegénységre és a nélkülözésre.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a sajtótájékoztatón a Narendra Modi indiai kormányfővel folytatott videokonferenciáról számolt be. Elmondta: az EU és India új fejezetet nyitott a kétoldalú kapcsolatokban. Meghosszabbították stratégiai partnerségüket, s nyolc év szünet után újraindították a tárgyalásokat az egymás közti szabadkereskedelemről és a befektetésvédelemről.
Egyetértettek abban, hogy együttműködést kezdenek a fenntartható hálózati összekapcsoltság érdekében. A partnerség a digitális, az energetikai és a közlekedési ágazatra, illetve az emberek közötti együttműködésre terjed ki.