2024. április 19., péntek

A pénz nem minden

Variációk az védőoltás felvételének motiválására

Az amerikai cégek készpénzzel, sörrel, fánkokkal, sőt még jointtal is megjutalmazzák azokat, akik felveszik az oltást. A német vállalatok még bizonytalanok ezen a téren. A szakemberek azt mondják, hogy a személyenkénti oltakozás gazdaságilag 1500 eurót ér – írja a Szerbiai RTV.

Az Edeka Nord üzletlánc nemrégiben az egész országban a címlapokon volt, mint az első vállalat Németországban, amely az alkalmazottainak 50 eurós utalványt ajánlott fel, amennyiben beoltják magukat, azzal a feltétellel, hogy a megfelelő elsőbbséget élvező csoportba tartoznak.

Az alkalmazottak reakciói pozitívak voltak – jelentette ki a vállalat szóvivője a tagesschau.de hírportálnak.

A Rewe üzletlánc szintén fontolóra veszi az alkalmazottak anyagi motiválását, amennyiben felveszik az oltást. A vállalat szóvivője szerint jelenleg még folynak a tárgyalások a munkatanáccsal.

A másik oldalon viszont a kereskedők kevésbé hajlamosak anyagilag motiválni az alkalmazottaikat, akik készek felvenni az oltást.

Minden alkalmazott szabadon dönthet arról, hogy felveszi az oltást, vagy sem. Az oltakozás önkéntes – áll az Aldi Nord cég közleményében.

Az oltakozásért járó jutalmak nagyon elterjedtek az USA-ban. Egyes vállalatok az oltakozásért járó jutalmazást reklámcélokra használják fel. Példának okáért a Krispy Kreme vállalat azok számára, akik felmutatják az oltásról szóló igazolást, ingyenes fánkot ad.

Az American Airlines az alkalmazottai számára több szabadnapot ad és 50 pontot, amelyeket repülő mérföldekre válthatnak. New York államban, akik először veszik fel az oltást, ingyenes jointot kaphatnak.

A Handelsblatt hírlap által végzett kutatás szerint mind a harminc vállalat, amely a német piacon szerepel, elutasította, hogy anyagilag motiválja az alkalmazottait az oltakozásra. Az okok között az is szerepel, hogy nem szeretnének nyomást gyakorolni a kollégáikra.

Philip Sprengholtz, az Erfurti Egyetem doktorandusza és csapata által elvégzett kutatás szerint a megkérdezettek huszonöttől száz eurós anyagi motiválást kaptak az oltakozásért. Az eredmény pedig azt mutatja, hogy a motiváció nem sokkal növelte az oltakozás iránti kedvet.