2024. április 25., csütörtök

Nagy oltóanyag-szállítmány érkezett Magyarországra

Kínából csaknem 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett szombaton Magyarországra, „az eddigi védekezési időszak legnagyobb oltóanyag-szállítmánya”. A hírt a külgazdasági és külügyminiszter ismertette. Szijjártó Péter szerint a szállítmánnyal immár 3,3 millió adagra nőtt a Kínából küldött vakcina mennyisége. A szerződés értelmében Magyarország még egy, 1,7 millió adagból álló szállítmányt vár az ázsiai országból.

A miniszter hangsúlyozta: a hétvégén átvett mennyiség lehetővé teszi, hogy „a következő mérföldkő, az ötmillió beoltott felé tegyünk egy hatalmas lépést”. Ez pedig – mint fogalmazott – „közelebb visz minket ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normalitás talajára”.

Szijjártó szerint már senki nem vitatja, hogy az oltás az egyetlen jó és hatásos válasz a világjárványra, ezért mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát. Hozzáfűzte: oltóanyagbeli akadálya ennek már nincs, „be tudunk oltani mindenkit, aki arra igényt tart”. A tárcavezető úgy tudja, hogy Magyarország az első olyan ország Európában, ahol van bőven elég oltóanyag.

A miniszterelnök is azt hangsúlyozta, hogy a legfontosabb kérdés a vakcina rendelkezésre állásának biztosítása. Minden oltóanyag jó, ha biztonságos és be lett adva az embereknek – állapította meg Orbán Viktor a hét végén a portugáliai Portóban, ahol az EU szociális csúcstalálkozóján vett részt. Elmondta: az ideológiai szempontokat mellőzve fel kell gyorsítani a vírus elleni vakcinák beszerzését.

Közölte: az oltáson múlik, hogy mikor indíthatjuk újra a gazdaságainkat. „Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma” – üzente, megjegyezve, hogy a portói találkozó résztvevői támogatták az oltás ellen kampányolók szembeni fellépést. „Próbáljunk mindenkit egész Európában meggyőzni arról, hogy vegye fel az oltást” – hangsúlyozta.

Müller Cecília tisztifőorvos megerősítette, hogy Magyarországon javul a járványhelyzet. Az óvintézkedéseknek és a beoltottak növekvő számának köszönhetően a héten újabb lazítások lépnek életbe az országban. A tanulók ma visszatérnek az iskolába, és szervezett programokon is részt vehetnek; az egyetemek, főiskolák esetében a rektor dönt a képzésről és a vizsgákról.

Az Orbán-kormány mától már nem ajánlja az otthoni munkavégzést sem. A rendelet értelmében a közigazgatásban dolgozók jobban teszik, ha visszatérnek a régi módszerhez. A nyitás jegyében a cégeknek is azt javasolják, hogy alkalmazottaikat hívják vissza eredeti munkahelyükre. Véget ér tehát az a rendszer, hogy a munkáltatók, ha tehetik, hazaküldik az embereiket dolgozni.