2024. április 25., csütörtök

„Itt az idő, hogy Európa megnyissa kapuit Koszovó előtt”

Vjosa Osmani, Koszovó elnöke az Európa nap kapcsán elmondta, hogy végre eljött az ideje annak, hogy az Európai Unió megnyissa kapuit Koszovó előtt - írja a Reporteri portál.

Osmani saját Facebook profilján közzétett bejegyzésben azt írja, hogy ma egész Európában a békét és az egységet ünnepli.

„Koszovónak, mint sok már európai országnak már előttünk, a béke elérése igen drága volt. Pont emiatt keményen kell dolgoznunk azon, hogy ez megőrizzük, sőt, meg is erősítsük. Béke- és egyértelműen Európa-párti ország vagyunk. Ezért arra törekszünk, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy az Európai Unió tagságot megteremtsük, és ezt mindenek előtt méltósággal és a polgárok érdekében fogjuk megtenni. A mai napon már hagyománnyá vált, hogy az EU intézményei megnyitják kapuikat a nyilvánosság előtt. Eljött az ideje, hogy végre Koszovó felé is megnyissák azokat. Az EU és intézményeinek hitelessége attól függ, hogy betartják-e a szavukat vízumliberalizációval kapcsolatban. Koszovónak meg kell tennie a szükséges előkészületeket a jelölt státuszának megfelelő időben történő kérelmezéséhez” – írta bejegyzésében Osmani.