2021. június 17., csütörtök

Átadták a horvátországi magyarok új közösségi házát Kopácson

A nemzet egyik legkisebb, de legerősebb közössége a horvátországi magyaroké - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Kopácsi Magyarok Otthonának átadásán. A horvátországi magyarok új közösségi házának felavatásáról a közösségi oldalán is beszámolt az államtitkár: 

„Kis patak mellé üzenünk, hogy jól vagyunk – ezt az üzenetet küldték haza Kopácsra a menekülni kényszerült magyarok a délszláv háború napjaiban az Eszéki Rádió adásán keresztül. Egy olyan időszakban, amikor a történelem, mint korábban is már annyiszor, áthaladt ezen a térségen. És hallgatták megkönnyebbülve, de elszorult torokkal az üzenetet a másik oldalon azok, akik itt maradtak. Azok, akik kitartottak. S ha azt mondtuk volna, hogy 30 év múlva ugyanitt egy erős horvátországi magyar közösség új központot épít, nemigen hittek volna nekünk. Pedig ez a központ az itt élők kitartására, szülőföldjükhöz való ragaszkodásukra épült” - írta Potápi. 

Az államtitikár emlékeztetett, hogy „az újjáépített református templom, a megépült ifjúsági központ után most egy újabb megvalósult beruházás tanúskodik az itt élők tenni akarásáról”. Hozzátette: „a horvátországi magyarok az elmúlt években is megmutatták az egész magyar nemzetnek, hogy a helytállás nem létszám függvénye. Ha van életerő, ha van tenni akarás és bizakodó lelkület, akkor a segítség se késik.”

Potápi megköszönte a horvát kormány támogatását is, amely „nem kevesebbet jelent, mint hogy a magyarok itthon vannak a Drávaszögben, itthon vannak Horvátországban, hogy a magyarságra nem problémaként, hanem értékként tekintenek ebben az országban”. Az államtitkár kiemelte a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének szerepét is, amelynek tagjai „szüntelenül azon dolgoznak, hogy jó legyen magyarnak lenni a Drávaszögben is”.

A horvátországi magyarok a járványhelyzettel terhelt 2020-as esztendőben is megmutatták, hogy képesek cselekedni közösségükért - zárta gondolatait az államtitkár.