2024. április 26., péntek

Európa összekapcsolása vasúttal

A Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalata is bekapcsolódott az Európa összekapcsolása expressz vonattal elnevezésű projektbe, amelyet az Európai vasút éve 2021. rendezvényen belül indított meg az Európa Bizottság – írja a 021.rs hírportál.

Nebojša Šurlan, a vállalat vezérigazgatója aláírta a projekt támogatásáról szóló szerződést, amelyet az Európai vasutak és infrastrukturális vállalatok közössége (CER) valósít meg.

A tervek szerint a projektet idén szeptember és október folyamán valósítják meg. Az esemény keretein belül a speciális vonat huszonöt országot kapcsolna össze a kontinensen, Szerbiát is beleértve.

A vonat európai közlekedését számos nagy vasúti esemény kísérné, valamint a mintegy negyven városban, ahol megáll majd, összegyűlnek a vasutasok, a polgárok, a helyi és a regionális közösségek és a nyilvánosság is, hogy mindenki megbizonyosodhasson az ilyen módon történő szállítás előnyeiről.

A projektnek emellett be kell mutatnia a vasúti infrastruktúra kiépítésének és fejlesztésének fontosságát, valamint az új munkahelyek megteremtésének lehetőségét és a területi, szociális összekapcsolást is.

A projekt a járványtani előírások betartása mellett kerül megvalósításra azokban az országokban, amelyeken keresztül majd a vonat áthalad.