2024. április 25., csütörtök

Sortűz a Kalemegdanon, harckocsik a Vörös téren

Nem szabad megfeledkezni azokról, akik életüket adták a fasizmus elleni harcban - mondta Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter a belgrádi megemlékezésen, ahol katonai tiszteletadás mellett díszsortüzet adtak le a Kalemegdan falairól május 9-e, a győzelem napja alkalmából.

A győzelem napját ünneplik Oroszországban is. Moszkvában rendszerint a világ leglátványosabb katonai parádéját tartják meg ilyenkor: idén 12 500 katona és 190 fegyveres egység felvonulását követhette a közönség a Vörös téren. 76 harci repülő és helikopter, valamint több csúcstechnológiás harckocsi és tank is végigdübörgött az orosz főváros utcáin. A moszkvai parádén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a Szovjetunió győzelmét a fasizmus felett örökre megjegyzi a világ.

Oroszország-szerte 27 városban tartottak felvonulást, több mint 60 ezer katona részvételével. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 7-én írták alá, de az a közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor lépett életbe. Moszkvában ekkor már május 9-e volt. A Szovjetunióban hagyományosan mindig május 9-én volt a győzelmi felvonulás, és a legtöbb szovjet utódállam megtartotta ezt a szokást.

Szerbia tegnap és ma is megemlékeznek a németek felett aratott diadalról. Este a Belgrádi Nemzeti Színházban ünnepi akadémiát tartanak, a szimfonikus zenekar, illetve kórusok részvételével. A rendezvényen Aleksandar Vučić szerb államfő is megtartja ünnepi beszédét.