2024. április 20., szombat

Vučić: Három problémánk van

Aleksandar Vučić köztársasági államfő a Népirtás áldozatainak emléknapja alkalmából ma Bosznia-Hercegovinába látogatott, ahol Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje és Drvar községek képviselőivel találkozott.

A Kozarska Dubica-i találkozón részt vett Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Željka Cvijanović, a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke, Radovan Viškovic, a Boszniai Szerb Köztársaság kormányának elnöke, valamint Nedeljko Čubrilović, a Boszniai Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésének elnöke.

A találkozó legfőbb témái a szerbiai befektetések voltak ebben a négy községben, hiszen ezek a fejletlenek közé tartoznak, valamint igyekeznek segítséget nyújtani a közelmúltbeli dubicai és kostajnicai földrengés okozta károk helyrehozásában.

– A mi segítségünk igen nagy, jobban mondva óriási. Kb. 10 millió euró lesz. Egy részét készpénzben, a másik részét projektek formájában. Célunk, hogy a saját környezetükben élhessenek – nyilatkozta Vučić.

Emellett bejelentette, hogy Donja Gradinában egy nagy emlékművet építenek majd ki.

Kiemelte, hogy három problémával találták szembe magukat.

– Az első, hogy Európa és a világ részévé kell válnunk. A második, hogy nem létezik világrend. A harmadik, hogy a világpolitikában soha nem volt kevesebb erkölcsi elv. Nevetséges, hogy azok, akik egykoron szétszakították Jugoszláviát, ma a határok változatlanságának elvét támogatják.

Vučić a találkozó után meglátogatta a Donja Gradina területén lévő emlékművet, koszorút helyezett el, és részt vett azon a gyászmisén, amelyet a jasenovaci koncentrációs táborban elkövetett népirtás áldozatainak szenteltek.