2024. április 19., péntek
TARTOMÁNYI TISZTSÉGVISELŐINK

Nem mindegy, milyen Vajdaságban élünk

Egeresi Sándor: Célunk, hogy a fiatalok feltalálják magukat és boldoguljanak szülőföldjükön

Egeresi Sándor immár második mandátumát tölti a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság segédtitkáraként. A tisztség betöltése előtt a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője volt, valamint a Vajdasági Képviselőház elnöke, illetve alelnöke is. Beszélgetésünk során az általa képviselt titkárság gyakorlatáról és tapasztalatairól számolt be.

– Mindent, amit a politikában elértem, a Vajdasági Magyar Szövetségnek köszönhetem, amire büszke vagyok. Külön büszke vagyok arra, hogy a VMSZ alapító tagja vagyok. Visszapörgetve a múltat, nagyon fiatalon csöppentem a politikába, nagyon nehéz időszak volt az akkor, de belegondolva azóta sem könnyű politizálni. Sok mindenben értünk el szép eredményeket, de természetesen ez rengeteg lemondással, rengeteg feszültséggel és sok olyan dologgal járt, ami befolyásolta a mindennapi életünket. Számomra egyértelműen a VMSZ álláspontja az irányadó elv. Vajdaság sok mindent elért, aminek órási szerepe van a pártnak, illetve a pártelnökünknek, aki a saját bölcsességével, kitartásával, elképzeléseivel és munkájával bizonyította azt, hogy rátermedt vezetője van a vajdasági magyarságnak – mondta.

Egeresi Sándor 2016 óta tevékenykedik segédtitkárként. Munkájával mindig is a közösséget próbálta segíteni.

– Leginkább az önkormányzatokkal kapcsolatos kérdésekkel és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozom. Főleg azokkal a kapcsolatokkal, amelyek a „régi” kapcsolatrendszert próbálják újjáéleszteni. Emellett mindig is szívesen foglalkoztam és foglalkozom Vajdaság kérdéskörével, valamint az ország eurointegrációs folyamataival, mert meggyőződésem, hogy Szerbia számára a jövő az Európai Unióban van. Számtalan politikai, gazdasági és pénzügyi problémával küszködik az ország, jelen van a szegénység is, de hiszek egy jobb jövőben. A magyarság érdekei szintén alapkérdés számomra, a magyarság érdekeinek a gyakorlati megvalósítása olyan területeken, amelyekkel foglalkozom. Vajdaság kérdése sem szakítható el a magyarság érdekeitől, nem mindegy, hogy milyen Vajdaságban élünk, nem mindegy, hogyan élünk a többségi nemzettel vagy a többi kisebbségben élő nemzeti közösséggel. Meggyőzésem, hogy csak békében és egyetértésben lehet meghatározó eredményeket elérni. Kiemelném a magyar–szerb kapcsolatokat, melyek magas szinten vannak, szinte soha nem voltak ilyen jók a kapcsolatok, mint most – magyarázta a titkárhelyettes

Véleménye szerint az országnak és Vajdaságnak is fontos a különböző régiókkal való jó kapcsolat és együttműködés kiépítése.

– Vajdaság kapcsolatrendszerét tovább kell építeni. Örülök annak, hogy magyarországi, valamint erdélyi megyékkel vannak közös projektjeink. Sokat jelent a magyarság számára a Prosperitati Álapítvány, amely az anyaországnak köszönhetően támogatja a vállalkozókat, illetve esélyt ad a kezdő vállalkozóknak, és ezzel a fiatalokat az itthon maradásra ösztönzi. A mi célunk is az, hogy a fiatalok feltalálják magukat, boldoguljanak a szülőföldjükön. Programjaink által igyekszünk segíteni, hogy itt maradjanak az emberek, velük a vajdasági magyarok is – emelte ki.

A segédtitkár elmondta, hogy a titkárság számára kiemelkedően fontos az önkormányzatokkal való együttműködés.

– Az önkormányzatainknál különbözőek a helyzetek, vannak szépen fejlődő, kiszámítható, okos politikát folytató önkormányzatok, de vannak kevésbé fejlődőek is. Fontos, hogy nekik segítséget nyújtsunk, akármilyen problémával fordulhatnak hozzánk, és ha tudjuk, természetesen támogatjuk őket, javaslatokat teszünk a konkrét probléma megoldására. Ami még fontos, hogy az önkormányzatoknak hosszú távon kell gondolkodniuk, nem elég a napi elvárásokat biztosítani, hanem hosszú távon kell az itt élő emberek jólétét megteremteni – számolt be Egeresi Sándor.

A tartományi kormánynak és a titkárságnak is az a célja, hogy a településeink élhetőbbek legyenek. Különféle projekteken keresztül támogatják az új munkahelyek megteremtését és a foglalkoztatottak számának növelését. Ezek a programok a magyarság szemszögéből is fontosak, hiszen vannak olyan cégek, amelyek közösségünket is támogatják az új munkahelyeken keresztül. Ezenfelül a titkárság külön hangsúlyt fektet a kevésbé fejlett önkormányzatok területén való beruházásokra.

A segédtitkártól megtudtuk még, hogy a nyár elején újabb pályázatok várhatók eszközbeszerzésre, ezzel újabb löketet adva a vállalkozóknak. Ugyanakkor a közeljövőben várható azoknak együttműködési szándéknyilatkozatoknak az aláírása is, amelyeket a titkárság megújít az európai régiókkal, és amelyek ugyancsak Vajdaság előrehaladásához járulnak hozzá.