2024. március 28., csütörtök

Megkezdődött az óvodai beiratkozás Zentán

A helyi oktatásról és egy polgári kezdeményezésről tájékoztatta a médiát a zentai önkormányzat

Tegnap a zentai városházán három témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Juhász Attila, Zenta község tanácsának művelődéssel és oktatással megbízott tagja és Homolya Ákos, Zenta község tanácsának városrendezéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja.

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat az idén is kiírta a községből származó egyetemista hallgatóknak szóló ösztöndíjpályázatát. Összesen nyolcan jelentkeztek. Hozzátette, hogy az elbírálásnál nagy hangsúlyt fektetettek a hiányszakmákra, hogy az olyan tanulmányokat folytató diákokat támogassák, akik majd pótolni tudják ezeket a hiányokat. Czegledi elmagyarázta, hogy itt figyelembe vették a munkaközvetítő és a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a gazdasági szereplők véleményét is, és így alakult ki a végleges döntés. Ilyen szakmák pl. a jogász, a mérnök vagy az orvos.

– Azt kell tudni, hogy a friss pályázókkal együtt összesen 28 ösztöndíjasa lesz az önkormányzatnak, mivel ebben a tanévben már tízen kikerültek ebből a rendszerből, mert elvégezték a tanulmányaikat – nyilatkozta Czegledi.

Juhász Attila bejelentette, hogy május 6-án megkezdődött az óvodai beiratkozás, és egészen május 21-éig tart. Az ezzel kapcsolatos információkat az óvoda honlapján  (https://www.zabaviste-senta.edu.rs/) érhetik el az érdekelt szülők, a Dokumentumok menüpont alatt, de az intézmény munkatársai személyesen is segítséget nyújtanak.

A tanácstag elmondta, hogy a 2020/2021-es tanévben 179 gyermek fejezi be az óvodát, és közülük 24-en szerb nyelven, a többiek pedig magyar nyelven kezdik majd meg az iskolát. Hozzátette, hogy az idei tanévben összesen 198-an végzik el az általános iskolát – 15-en szerbül, 183-an magyarul.

Juhász bejelentette, hogy a négy zentai középiskolába (Zentai Gimnázium, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Egészségügyi Középiskola) a beiratkozás négyéves szakokra lehetséges, és összesen 330 hely lesz, ebből 90 helyet a szerb ajkú diákoknak tartanak fenn.

– Ebből is látszik, hogy mi nem csak a községünk területén végzett általános iskolásokra építünk, hiszen mégiscsak Tisza menti oktatási központnak számítunk, és készen állunk a következő generáció befogadására – hangsúlyozta a tanácstag.

Hozzátette, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (volt Szent István Egyetem) zentai konzultációs központjának levelező szakára az idén az alapképzésben 50 kertészmérnököt és 50 agrármérnököt vesznek fel, mesterképzésre pedig 15 vidékfejlesztési agrármérnök és 15 kertészmérnök jelentkezhet.

Homolya Ákos beszámolt arról a polgári kezdeményezésről, amely leginkább a kóbor kutyák problémájának megoldására irányul. A zentai polgárok, 875 aláírással, petíciót adtak át az illetékeseknek.

A tanácstag elmondta, hogy a kóbor kutyák begyűjtése a község területén folyamatos feladat, mivel a zentai Kommunális és Lakásgazdálkodási Közvállalat állandó kapcsolatban áll a nagykikindai Zoohigienija Közvállalattal, amely ezt a munkát elvégzi.

Homolya elárulta, hogy a másik kiemelkedő pont a polgári kérvényben az, hogy az önkormányzat hozzon valamilyen rendeletet a megfelelő kutya- és macskatartásról.

– Ezzel kapcsolatban el kell mondanunk, hogy ez a rendelet már hatályban van. 2014 októberében, az akkori képviselő-testületi ülésen elfogadásra került egy rendelet, amely a község területén a kutya-, illetve macskatartás szabályaira világít rá – mutatott rá a tanácstag, majd hozzátette, hogy ez a rendelet megjelent a 2014/14-es hivatalos lapban, és elérhető Zenta község honlapján.

A polgárok azért indították el ezt a kezdeményezést, mert az utóbbi időben megnőtt a kutyatámadások száma. Még március elején egy családi ház udvarán támadtak rá egy négyéves kisfiúra, aki a sérülések súlyossága miatt életét vesztette. Ezt követően az utcán kóborló kutyák egy idősebb hölgyet is lelöktek a kerékpárjáról, neki az esés következtében megsérült az arca. Ezek után fogtak össze a zentaiak, és a közösségi média segítségével elindították az aláírásgyűjtést.