2024. március 29., péntek

Kedvencek temetője épül Šangajon

Az újvidéki önkormányzat Šangaj városnegyedben alakítja ki a város első, házi kedvencek temetőjét. A sírkert tíz hektáron terül majd el a Zoohigijena Közvállalat által működtetett állatmenhely közvetlen közelében.

Az újvidéki önkormányzat legutóbbi képviselő-testületi ülésén döntés született a házi kedvencek temetőjének megépítéséről, és miután a köztársasági kormány is rámondta az áment, elkezdődhet a projekttervezet elkészítése.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere elmondta, hogy a tartományi székvárosban végre megért a helyzet arra, hogy a kedvencek temetőjének kérdésével is foglalkozhatunk.

– Miután a városi képviselő-testület elfogadta az építésről szóló döntést, beterjesztettük a kérdést a köztársasági parlament elé, hogy a šangaji parcellának a jogviszonyi kérdését dűlőre vigyük, és hogy végre megépülhessen a kisállatok temetője – magyarázta a polgármester. Hozzátette: nagyon sok polgár fordult már hozzánk ebben a témakörben, szeretnénk, ha kedvenceiket megfelelő körülmények között helyezhetnék végső nyugalomra.

A Dnevnik napilapnak nyilatkozva Vučević kifejtette, hogy a döntés nem azt jelenti, hogy kiegyenlítették az emberi élet értékét az állatokéval. – Úgy véljük, hogy a házi kedvencek gazdái megérdemlik azt, hogy kedvenceiket civilizált körülmények között temethessék el – mondta Vučević.

A Zoohigijena Közvállalat módosított, idei költségvetési tevének keretében 4 millió dinárt irányoztak elő a kedvencek temetője projekttervezetének kidolgozására. Tavaly októberben Zdravko Jelušić, a városi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja találkozott az állatvédő egyesületek illetékeseivel, ők azt kérték az önkormányzattól, hogy találjanak megoldást a házi kedvencek eltemetésére, mert az utóbbi időben nagyon megnőtt azok száma Újvidéken. A találkozó után a Zoohigijena munkatársai indítványozták, hogy a házi kedvencek temetőjét a Sever 4. ipari zónában alakítsák ki, és ezt a tervet foglalják bele a készülő, területrendezési terv módosításaiba.

Az újvidéki önkormányzat, valamint a Zoohigijena Közvállalat az idei munkatervével összhangban megtesz minden olyan szükséges lépést, amelyeknek köszönhetően elhárulnak a jogi akadályok a temető kialakításával kapcsolatban.