2024. április 16., kedd

Fülemülék, gólyák, vizes és gyepes élőhelyek

Aki az esti órákban szívesen sétál, kevésbé zajos, bokros helyeken már hallhatja a fülemülék énekét. A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület az idén több helyszínen szervezi meg a Fülemülék éjszakája elnevezésű programot, tavaszi túráinak következő állomásaként. Topolyán, majd Kishegyesen várják a májusi madárdal kedvelőit. Mindkét helyszínen szakmai vezetéssel, kellemes esti séta közben tudják meghallgatni a fülemülék énekét. Topolyán pénteken, 18 órai gyülekezővel, Topolya Község Múzeuma elől indul a séta. Kishegyesen május 8-án, szombaton, 18 órára várják az érdeklődőket az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola előtt.

A résztvevőket arra kérik, hogy akinek lehetősége van, vigyen magával távcsövet, továbbá tartsák be a járványhelyzettel kapcsolatos szabályokat. Eső esetén a program elmarad.

SEGÍTSÉG A GÓLYÁKNAK

Meglehetősen régen, nagyjából tizenöt éve már annak, hogy városunkban nem költenek a gólyák. Vannak, akik még emlékeznek az egykori gólyafészekre, amely a Széles utca egyik házának udvarában, egy akácfatörzsön állt. Amióta az a fészek lakatlanná vált, és meg is semmisült, gyakorlatilag nem volt példa arra, hogy Topolyán a gólyák fészket építsenek, és sikeres költéssel gyarapítsák állományukat.

Most egy magánszemély kezdeményezésére az Arcus Környezetvédő Egyesület egy, gólyák által korábban már szemrevételezett, alkalmas helyre fészekalapot helyezett ki. A fészekalapot az egyesület aktív tagjai saját kezűleg készítették el erre megfelelő, természetes anyagból. A kihelyezést követően a gólyapár rövidesen el is fogadta a segítségül szánt fészekkezdeményt, és fészeképítésbe kezdett.

Amennyiben nem zavarja meg semmi és senki a madarakat, sikeresen megépíthetik a fészküket, és megkezdhetik a tojásrakást.

Természetvédelem határok nélkül

 

A topolyai környezetvédő egyesület Természetvédelem határok nélkül címmel természetismereti vetélkedőt szervez vajdasági, felső tagozatos általános iskolás diákok számára. A vetélkedő az Együttműködés a közös természeti értékek megőrzéséért és népszerűsítéséért elnevezésű Magyarország--Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. és a Pannónia Alapítvány – Pannon RTV együttműködése eredményeként az Európai Unió támogatásával.

A vetélkedő központi témája a vizes és gyepes élőhelyek, valamint a Szerbia és Magyarország közötti államhatár határ menti térségének élővilága. Ezen élőhelyek különösen értékes élővilágnak adnak otthont, ezek az életterek különböző okokból kifolyólag, ám igen sérülékenyek.

A vetélkedőre 5--7. osztályos felső tagozatos, általános iskolás diákokból álló 5 fős csapatok jelentkezését várják Vajdaság területéről.

A csapatok a www.arcus.org.rs oldalon található online regisztrációs lap kitöltésével és elküldésével jelentkezhetnek a vetélkedőre, melynek határideje  május 10-e, hétfő éjfél.