2024. április 25., csütörtök

Vasárnap a topolyai vásárban is oltópontot létesítenek

Topolyán és Kishegyesen is jó ütemben halad az immunizáció

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházban az ünnepek alatt is zajlott a vakcináció, majd pedig azt követően szerdától folytatták azoknak a beoltását is, akik előzetesen nem regisztrálták magukat az eUprava portálon. A Pfizer–BioNTech, a Szputnyik V és a Sinopharm vakcina is elérhető Topolyán. Dr. Hallgató Tünde, a topolyai egészségház által működtetett oltópontok koordinátora elmondta, hogy igen nagy az érdeklődés az oltás iránt. Az elkövetkező napokban is minde nap 14 óráig lehet felkeresni az oltópontokat az egészségházban és továbbra is oltják azokat is, akik előzetesen bejelentkeztek és időpontot kaptak, illetve mindenkit, aki jelentkezik. Topolyán már mintegy 6500-an vették fel valamely oltás második adagját is, a beadott oltások száma pedig a nyolcezerhez közelít.

A fertőzöttek száma csökkenőben van, így a válságtörzs engedélyezte a vasárnapi vásár megtartását is. Erről szerdán adtak ki közleményt. Döntés született arról is, hogy a vásártéri otthon épületében is létrehoznak majd egy oltópontot, ahol bárki számára elérhető lesz a védőoltás. Az oltópont mellett a vásártéri otthonban ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést is szerveznek majd vasárnap. A Vöröskereszt aktivistái erről értesítéseket osztanak a szombati piacon és a kirakodóvásárban is. A topolyai önkormányzat kéri a polgárokat, hogy a hétvégi vásáron is tartsák be a járványügyi előírásokat, elkerülve ezzel a kellemetlenségeket, valamint a járvány esetleges újbóli fellángolását. A községi kommunális felügyelők ellenőrizni fogják a terepen az előírások betartását.

KISHEGYESEN IS NŐ A BEOLTOTTAK ÉS CSÖKKEN A FERTŐZÖTTEK SZÁMA

Az állami ünnepeken, az ortodox nagypénteken és május elsején is várták a kishegyesi Dr. Márton Sándor Egészségházban azokat, akik a védőoltást szerették volna felvenni. A szombati revakcináció a Pfizer–BioNTech vakcinával történt, de ezen a napon olyanok is felvehették az oltást, akik még nem kapták meg az első adagot és nem is regisztráltak az eUprava portálon. Az előző napokban az orosz Szputnyik V, a Pfizer--BioNTech és a Sinopharm vakcina is elérhető volt Kishegyesen és így lesz ez az elkövetkező napokon is, mondta el dr. Marko Martinović, a kishegyesi egészségház igazgatója. Hozzátette, hogy elégedettek lehetnek az eddigi oltási eredményekkel, hiszen ebben a kis községben mintegy 2500 lakos már felvette az oltás első adagját, több mint 1800-an pedig mindkét dózissal beoltatták már magukat. Szerda délutánig 4260 vakcinát adtak be a kishegyesi oltóponton. Ennek alapján megállapítható, hogy a község lakosságának mintegy 30 százaléka már be van oltva, ami országos viszonylatban is jó eredménynek számít.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a helyi járványgörbe hasonlít az országoshoz, csökken a napi azonosított fertőzöttek száma, ami biztató a jövőre nézve. Dr. Martinović hozzátette, hogy a szokványosnak mondható enyhe mellékhatásokon kívül semmilyen tüneteket nem észleltek magukon az eddig beoltottak.