2024. április 16., kedd
A SZABADKAI VÁROSI MÚZEUMBAN

Ingyenes tárlatvezetések, filmvetítések és műhelymunkák

Az idén hetedik alkalommal kerül sor a Muzeji za 10 elnevezésű rendezvényre, amelyet május 12-e és 18-a között szerveznek meg. Ennek keretében tartják meg a Nemzetközi Múzeumok Napját, az Európai Múzeumok Éjszakáját és a Szerbiai Múzeumok Hetét is. Minden programra a belépés ingyenes. Az eseményt Szerbia ötven településén, több mint 90 múzeumban és kulturális intézményben fogják megrendezni, köztük a Szabadkai Városi Múzeumban, amelyben a következő eseményekre kerül sor:

Szerdán 12 órai kezdettel tárlatvezetésre kerül sor Shervitz Mátyás (1702–1771) budai barokk festő kiállításán, valamint bemutatásra kerül a Shervitz Mátyásról szóló monográfia.

Csütörtökön és 14-én 19 órai kezdettel filmvetítésekre kerül sor, amelyen az érdeklődők a belgrádi Nemzetközi Néprajzi Filmfesztivál filmjeiből láthatnak válogatást.

PéntekenMi zümmög itt?címmel 10 órakor szerb nyelvű, 11 órakor pedig magyar nyelvű műhelymunkát tartanak a növények beporzását végző rovarokról.

Május 15-én 10 órai kezdettel magyar nyelvű, 11 órai kezdettel pedig szerb nyelvű, archeológiáról szóló műhelymunkát tartanak iskolás kor előtti és alsós általános iskolások részére. A műhelymunkákon legfeljebb tizenöt fő vehet részt.

Május 17-én 10 órai kezdettel tárlatvezetést tartanak A Magyar művészek alkotásai a Vajdaságban 1830–1930között és a Tornyai János Szabadkán című tematikus kiállításon.

Május 18-án 12 órai kezdettel A mindennapok zsidó szemszögből című kiállítás keretében könyvbemutatóra kerül sor.

A múzeumban jelenleg két állandó kiállítást az Ember és természet című természettudományi és A Magyar művészek alkotásai a Vajdaságban 1830–1930 között című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. A Shervitz Mátyásról szóló időszaki kiállítás július 6-áig, míg A mindennapok zsidó szemszögből című június 11-éig látható a múzeumban.

A Muzeji za 10 rendezvény eseményeinek részletes ismertetője megtalálható a rendezvény honlapján (muzejisrbije.rs).