2024. április 19., péntek

Együtt megállíthatatlanok vagyunk

Ünnepel a Vöröskereszt – A véradási akciók megszervezése a járvány ellenére nem állt le

Május nyolcadikán ünnepeljük a Nemzetközi Vöröskereszt világnapját. 1828-ban ezen a napon született a nemzetközi segélyszervezet alapítója, a svájci Jean Henri Dunant. E jeles napról a világ minden táján különböző rendezvényekkel emlékeznek meg. A Vöröskereszt szabadkai városi szervezete szombattól kezdve egy héten keresztül számos programot szervez, amelyekkel igyekeznek méltó módon megemlékezni az alapító születésnapjáról, illetve népszerűsíteni a tevékenységüket. A Vöröskereszt világnapja apropóján pénteken sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretén belül dr. Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai városi szervezetének titkára, valamint Ilija Đukanović, a szabadkai városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja nyilatkozott a Vöröskereszt munkájáról, valamint azokról a programokról, amelyekre az elkövetkező egy hétben kerül sor.

Ilija Đukanović és Siniša Trajković

Ilija Đukanović és Siniša Trajković

Siniša Trajković elmondása szerint a szervezetnek az elmúlt egy évben új kihívásoknak kellett megfelelnie.

A Nemzetközi Vöröskereszt világnapját követő héten annak tagszervezetei világszerte különböző aktivitásokat szerveznek, hogy bemutassák ezen mozgalom erejét és egységességét. Az idei megemlékezések központi üzenetét a Nemzetközi Vöröskereszt fogalmazta meg, és így hangzik: együtt megállíthatatlanok vagyunk. Ezen jelmondat valóságtartalmáról megbizonyosodhattunk 2020 és 2021 során, amikor munkatársaink egy teljesen új helyzetben találták magukat, és új kihívásoknak kellett megfelelniük. A rendelkezésünkre álló adatok szerint kijelenthetjük, hogy a szerbiai Vöröskereszt az ország minden negyedik polgárát megsegítette valamilyen formában, és ebből a szabadkai szervezet is kivette a részét. A megszokott tevékenységeink mellett az elmúlt időszakban a segítségnyújtás újabb formáit vezettük be. Önkénteseink jelen vannak az oltópontokon, emellett a székházunkban egy telefonközpontot működtetünk, amelynek feladata, hogy értesítse a polgártársainkat a vakcina felvétele, illetve az újraoltás pontos időpontjáról. Körülbelül másfél hónappal ezelőtt indult útjára a telefonos segítségnyújtó szolgáltatásunk is, amelynek keretén belül elsősorban az idős, valamint a fogyatékkal élő polgártársaink pszichoszociális problémáin igyekszünk segíteni – fogalmazott Siniša Trajković.

A Vöröskereszt titkárjától megtudtuk, hogy a világnapról való megemlékezés szombaton tíz órakor Henri Dunant szobrának megkoszorúzásával kezdődik, majd ezt követően online vetélkedőt tartanak. Emellett azt is hallhattuk, hogy kedden fejeződik be a Vöröskereszt szabadkai székháza kapubejárójának felújítása, szerdán pedig díszülésre kerül sor a Városháza dísztermében, amelynek keretén belül átadják a szervezet elismeréseit is.

A jövő hét folyamán fejeződik be a szervezet központi épületének felújítása

A jövő hét folyamán fejeződik be a szervezet központi épületének felújítása

Ilija Đukanović felszólalásában többek között a véradás fontosságáról ejtett szót.

A város költségvetésében az idén pénzösszegeket különítettünk el az önkéntes véradás, valamint a szerencsétlenségek esetén történő segítségnyújtás programjának támogatására. Összesen 39,7 millió dinárt különítettünk el azon aktivitások támogatására, amelyeket a Vöröskereszttel közösen valósítunk meg. Ez tizenegy százalékkal több, mint a tavalyi évben, vagyis a szociális védelemre szánt összegeket még ezekben a nehéz időkben sem csökkentettük, sőt sikerült még magasabb szintre emelni a Vöröskereszt városi szervezetével való együttműködést. A véradó akciókat a koronavírus-járvány ellenére meg kell szervezni, mert továbbra is nagy szükség van a vérre. Arra kérem a polgárokat, hogy figyeljék a Vöröskereszt akcióit, és csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Ha valakiben kétségek merülnének fel a járvány miatt, bátran keresse fel a Vöröskereszt képviselőit – fogalmazott Ilija Đukanović.

A tanácstag elmondása szerint a Vöröskereszt nemzetközi napja alkalmából szombaton a Városháza díszbejárata felett kitűzik a szervezet zászlaját és az este során vörös fénnyel világítják meg az épületet.