2024. április 19., péntek

Több szabadkai temetőben lesz urnafal

A koronavírus-fertőzésben elhunytak temetése többletköltségekkel jár

A jelenlegi koronavírus-járvány a Temetkezési Kommunális Közvállalat munkatárainak is kihívást jelent. Vesna Prćić, a vállalat igazgatója lapunknak elmondta, hogy a koronavírusban elhunyt személyek temetése a törvénnyel szabályozott eljárással történik, hozzátette, hogy a járvány kezdete óta a temetések száma jelentősen nem emelkedett.

Vesna Prćić

Vesna Prćić

A koronavírus-járvány kezdete óta valamivel több halálesetünk van, de ha az éves adatokat vizsgáljuk és összehasonlítjuk a 2020-as év halálozási eseteit a 2019-essel, akkor jelentősebb növekedésről nem besszélhetünk. Eddig az idei évben pedig egyáltalán nem növekedett a halálesetek száma az elmúlt évekhez képest. Azért fontos az éves adatokról beszélnünk, mert napi szinten nagyok az eltérések. Van, amikor egy nap alatt tizenhét halálesetünk is van, és előfordul olyan nap is, amikor egyetlen haláleset sincsen. Hozzátenném, hogy kizárólag a városi temetőket érintő halálesetek számáról beszélek. Egyébként e halálesetek nem mindegyike következett be Szabadkán. Vannak olyan polgárok, akik más városokban hunytak el, de a temetkezés Szabadkán történik – magyarázta Vesna Prćić.

Egyes temetőket még lehet bővíteni

Egyes temetőket még lehet bővíteni

A koronavírus-fertőzésben elhunytak temetésénél betartandó előírások a közvállalat szakembereinek egyébként nem jelent újdonságot.

A fertőző megbetegedésekben elhunyt személyek temetésének módját törvény szabályozza, ezért azt kötelességünk betartani. Ezen előírások szerint a fertőző betegségben elhunytak temetése különleges felszerelést igényel, a temetést lebonyolító munkatársainknak pedig speciális védőfelszerelést kell viselniük. A holttestet bádogkoporsóban kell elhelyeznünk, majd a bádogkoporsót fakoporsóba tesszük. Ezzel az eljárással sajnos megnőnek a temetés költségei, ha pénzösszegben kell kifejeznem, akkor így egy átlagos temetés durván olyan 200 eurót tesz ki. Persze itt az árak sok mindentől függnek, például van koporsónk már 13 ezer dinárért is és van olyan is, amely 200 ezer dinárba is kerül. A bádogkoporsó ára is attól függ, hogy a 13 ezer dináros, vagy a 200 ezer dináros fakoporsóba kerül. Sajnos ezek a költségek az elhunyt családját terhelik, de meg kell érteni, hogy az a halotti bizonyítvány, amelyen a halál okaként fertőző betegség van feltüntetve, kötelez minket. Jelenleg egyébként a koronavírus az a fertőző betegség, amely a mindennapjaink része, amelyet jól ismerünk, de mi a munkánk során a koronavírus előtt már találkoztunk például tuberkulózissal és sárgasággal. Ezek szintén fertő betegségek, amelyek esetében szintén az ismertetett eljárás szerint kell elvégeznünk a temetést, vagyis ezt az eljárást mi már a koronavírus-járvány előtt is több évre visszamenőleg alkalmaztuk, csak nem ilyen gyakran, mint most, a pandémia idején – mondta Vesna Prćić.

Az igazgatótól azt is megkérdeztük, hogy a szabadkai és a környékbeli köztemetőkben van-e elegendő hely az újabb sírhelyeknek.

A helyhiány két köztemetőben jelent több éves problémát, mégpedig a Sándori és a Sétaerdei temetőben. E két temető esetében ugyanis nincs hely a további bővítésre. A többi temetőben azonban van hely, így ügyfeleinket is arra ösztönözzük, hogy ezekben a temetőkben vásároljanak parcellát. A legnagyobb városi köztemetőkben, tehát a Bajai úti, a Zentai út és a Kéri temetőben van elegendő hely, és meglátásom szerint a helyhiány egy ideig még nem is lesz probléma. A Palicsi temető az elmúlt években jelentős bővítésen esett át. Itt terveink között szerepel egy új halottasház felépítése is, ezzel megindulhat a temetkezés a bővített részeken is. A peremvárosi területek temetői mindegyikében egyébként elegendő hellyel rendelkeznek – nyilatkozta Vesna Prćić.

Az igazgató a fentiekhez hozzátette, hogy a tervek szerint a valamikori Petar Drapšin kaszárnya területén új központi temető létesül. Meglátása szerint azonban a terület előkészítése több évet vesz igénybe. Sokan a megoldást a hamvasztásos temetésben látják. A hamvasztással kapcsolatban az igazgató azonban kifejtette, hogy egy krematórium felépítése rendkívül drága infrastrukturális befektetést igényel, és a fenntartása is rendkívül költséges. A közvállalatnál egyébként lehetőség van hamvasztás elvégzésére, amelyet Újvidéken végeznek el. A szabadkai köztemetők közül egyelőre a Sétaerdei és a Kéri temetőben van lehetőség urnákat elhelyezni. Itt jelenleg családi urnafalak vásárlására van lehetőség, amelyben akár négy urna is elhelyezhető. Egy ilyen urnafal ára 116 ezer dinár. Emellett a közvállalat tervei között szerepel, hogy a következő évben a Zentai úti és a Bajai úti temetőben is urnafalakat építenek. Az igazgató emellett reménykedik benne, hogy belátható időn belül több krematórium is a szabadkaiak rendelkezésére áll.

Egyes temetőket még lehet bővíteni

Egyes temetőket még lehet bővíteni

A járványt megelőző időszakban intenzív tárgyalásokat folytattunk a szegedi krematóriummal, amely felújított létesítmény, és ami fontosabb, igen kedvezményes áron végzi a hamvasztást. Sok romániai elhunytat szállítanak a szegedi krematóriumba hamvasztásra. Emellett ebben az évben várható az eszéki krematórium megnyitása is. Tehát Szabadka három nagy krematórium vonzáskörzetébe tartozik. A legnagyobb probléma, hogy a jelenleg hatályban lévő előírások szerint az államhatáron holttestet csak bádogkoporsóban lehet áthozni. Bádogkoporsóban pedig a hamvasztás nem végezhető el, de ha Szerbia is az európai család részévé válik és a határt nagyobb formaságok nélkül átléphetjük, akkor az újvidéki mellett további két lehetőség is nyílik. Ezért a személyes véleményem az, hogy Szabadkának nincs szüksége krematóriumra – mondta Vesna Prćić.