2024. április 19., péntek
KREATÍV PERCEK

Fény derül a lényegre

Segít a lakberendező!

Mielőtt hozzáfogna otthona, irodája, egyszóval környezete megtervezéséhez, kérje ki lakberendezőnk tanácsát! Olyan ötleteket és megoldásokat kaphat tőle új rovatunkban, amelyeket csak tapasztalt szem lát. Még akkor is, ha csak kisebb átalakítást tervez, stílust vagy bútort szeretne váltani, és kissé elbizonytalanodott a hatalmas kínálat láttán, vagy netán nem is tudja, hogyan fogjon hozzá.
Tapasztalatból mondhatom, hogy a legtöbb szülő nagyon odafigyel arra, hogy a megfelelő bútorokat vásárolja meg csemetéje számára. Meglátásom szerint legalább ekkora figyelmet kap a szoba dekorálása is. Ezzel szemben a megfelelő világítás biztosítása már nem tűnik minden szülőnek ennyire fontosnak. Pedig a hamar sötétedő hideg estéken a lecke megírásához nélkülözhetetlen a megfelelő és megfelelően elhelyezett fényforrás.

Törekedjünk arra, hogy már a tervezés idején meglegyen az elképzelésünk, hogy hová kerüljön az íróasztal, ezért a közelébe mindenképpen be kell szerelni egy, de ha figyelembe vesszük a laptop, számítógép használatát is, vagy akár több konnektort is. A balkezeseknek fontos, hogy jobbról, míg a jobbkezeseknek balról érkezzen a fény.

A sérülések elkerülése érdekében lényeges, hogy kerüljük az olyan izzók használatát, amelyek használat közben felmelegednek! A modern LED-izzók nem forrósodnak fel, és a fogyasztásuk is gazdaságosabb. Az íróasztalt általában az ablak elé szokták elhelyezni. Ez a legtöbb esetben helyes megoldás, kivéve akkor, ha nyugati tájolású a helyiség. Az ilyen szobák ugyanis délután-kora este kapnak napot, így az épp leckét író gyerkőcöt elvakítja a papírról visszaverődő fény.
Az alábbi szobát egy tizenéves kislánynak terveztem. A szoba tulajdonosa kedveli a pink és a türkiz kombinálását, ezért igyekeztem ezeket a színeket alkalmazni a szoba berendezése során. A fehér bútorok mellett nagyon jól mutat ezeknek az élénk és pasztell színeknek a keveredése. Élénkké teszik a szobát, ám a hangulatfényeknek köszönhetően nyugalmat is árasztanak. Mivel a lányka imád táncolni, a szobába egy nagyobb tükröt is elhelyeztünk.

A tükör mellé polcot is terveztünk, hiszen oda kerülhetnek majd a kis apró, csajos dolgai. A fal egyik oldalára türkiz tollakkal díszített tapétát ragasztottunk fel, ami lággyá teszi az élénkséget.

***
Ha lakberendezéssel kapcsolatos kérdésük van, kérdezzenek, és a lap hasábjain megválaszolom. Levelüket a szerkesztőség címére küldjék postán (Magyar Szó, 21000 Novi Sad, Vojvode Mišića 1.) vagy e-mailben (tarka@magyarszo.rs). A borítékra írják rá: Segít a lakberendező.