2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Oltásnépszerűsítő körúton az államvezetés

Az oltatlan Covid-páciensek vonatkozásában a kormány nem javasolja a százszázalékos bértérítést

Aleksandar Vučić államfő és küldöttsége pénteken Zvečka és Vrelo falvakban látogatta meg a helyi mobil oltópontokat. A látogatásokat követően a sajtónak nyilatkozva az elnök a védőoltás felvételére kérte a polgárokat.
– Hogy miért fontos a védőoltás? Egyrészt azért, mert megvéd a fertőzéstől, vagy a súlyos tünetek kialakulásától, másrészt pedig azért, mert ha mindenki, aki csak teheti, felveszi a védőoltást, Szerbia ismét dolgozhat és fejlődhet. Ha védettséget szerzünk, az élet visszatérhet a normális kerékvágásba. Szerbia mindenkivel verseng, igyekszünk mindenkinél gyorsabban magunk mögött hagyni a járványt, hogy dolgozhassunk és erősödhessünk. Ha beoltatjuk magunkat, a gyermekeink érdekében járunk el, hiszen ismét a korábbról megszokottak szerint járhatnak iskolába. A védőoltás 95-96 százalékban nyújt védettséget a súlyos kórkép kialakulásával szemben. Arra kérek mindenkit, hogy ne adjanak hitelt az összeesküvés-elméleteknek – fogalmazott Aleksandar Vučić.
Ana Brnabić miniszterelnök később a jabučjei oltópontra látogatott el. Ebben a 2 ezer lelket számláló faluban az SZRTV értesülései szerint 50 és 100 között alakult azoknak a polgároknak a száma, akik tegnap tervezték beoltatni magukat. A helyi politikai vezetőséggel beszélgetve a kormányfő megjegyezte: aki felveszi a védőoltást, felelősségről és szolidaritásról tesz tanúbizonyságot. Aki beoltatja magát, az nemcsak önmagát, hanem az egész társadalmat védi, emelte ki Ana Brnabić.

ENYHÍTÉS ÉS SZIGORÍTÁS
A köztársasági egészségügyi válságstáb csütörtöki ülését követően a szerb kormány és az illetékes minisztérium hivatalosan is elfogadta a testület javaslatait, így tegnaptól egyebek mellett megnyithattak a vendéglátóhelyek beltéri részei. A vonatkozó egészségügyi minisztériumi határozat értelmében a vendéglátóhelyek 6 és 22 óra között 50 százalékos kapacitással fogadhatnak vendégeket, 18 óra után nem szólhat zene. Hivatalosan az éttermek és a kávézók beltéri részében is hatályos a szabály, hogy a vendégeknek mindvégig védőmaszkot kell viselniük, kivéve amikor ételt, vagy italt fogyasztanak. Ez a szabály a kerthelyiségekben már április eleje óta hatályban van, ám az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a felügyelőségi szervek nem büntetik az ezt megszegő vendégeket.
Az országba való beutazás szabályait részletező egészségügyi minisztériumi szabályzat értelmében mostantól negatív PCR-teszt és karantén-kötelezettség nélkül azok a szerb állampolgárok, valamint szerbiai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok is beutazhatnak Szerbiába, akiket külföldön immunizáltak – két adag oltóanyaggal, illetve eggyel, ha az AstraZeneca védőoltásáról van szó – és ezt az adott ország illetékes egészségügyi szerve által kiállított oltási bizonylattal igazolják. Eddig – például a Magyarországon beoltott polgárokat leszámítva – csak a Szerbiában immunizált polgárok utazhattak be szabadon az országba oltási bizonylattal.
Csütörtöki ülésén a szerb kormány arról is döntött, hogy csakis azok, a koronavírusfertőzés miatt betegszabadságon lévő munkavállalók vonatkozásában javasolja a bér százszázalékos megtérítését, akik felvették a vírus elleni védőoltást, vagy ezt egészségügyi okokból kifolyólag nem tehetik meg. Ehhez kapcsolódóan érdemes hozzátenni, hogy a szerb kormány tavaly április elején elfogadott határozata, hogy a Covid-betegszabadság ideje alatt a munkavállalónak százszázalékos bértérítés jár, csupán ajánlás formájában hatályos, ezt elsősorban az állami szférában alkalmazták, míg a magánszférában csak kevesen.

1277 ÚJ FERTŐZÖTT – 20 ELHUNYT
A csütörtök és a péntek között eltelt 24 órában országszerte 13.206 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1277 eredménye volt pozitív (9,67 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 20 Covid-fertőzött hunyt el, 6519 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,93 százalék. A kórházakban országszerte 3901 Covid-pácienst gyógykezelnek, 131-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 354 új fertőzést jegyeztek, ebből 68-at Újvidéken. A tartományban 10.737 aktív fertőzést tartanak nyilván, Újvidéken 2275-öt, Nagybecskereken több mint ezret, míg a többi településen ezernél kevesebbet.