2024. március 29., péntek

Zöld út a Sinopharmnak

A WHO pénteken jelentette be, hogy zöld utat adott a kínai védőoltásnak.

Tedrosz Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója jelentette be, hogy 18 év felettieknek engedélyezték a kínai vakcinát. Az engedély annyit tesz, hogy a WHO szerint a Sinopharm biztonságos és hatásos a 18 év felettiek számára, 2 dózisban ajánlják.

Ezen lépés után a szegényebb országoknak is több esélyük lesz magasabb átoltottságot elérni, amire óriási szükség van, hiszen áprilisban a világ vakcináinak mindössze 0,3 százaléka került a szegényebb országokba.

Az engedélyt most már így 6 védőoltás kapta meg, ezek a Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CoviShield (az AstraZeneca indiai gyártású változata), Johnson & Johnson Janssen vakcinája, és végül a Sinopharm.

Utazni az Európai Unió országaiban azokkal a vakcinákkal lehetséges, amelyek megkapták az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét.

A tagállamoknak el kell fogadniuk más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte. Jelenleg ilyen a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen oltóanyag.

Mindezek mellett a tagállamok maguk dönthetik el, hogy olyan vakcinaigazolást is elfogadnak-e, amelyet legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listáján szereplő oltóanyag felvétele után állítottak ki.