2024. április 24., szerda

Még a jövő héten lehet kérni az egyszeri támogatást

Kiegészítő támogatás a beoltottaknak

Siniša Mali pénzügyminiszter megerősítette, hogy pénteken, május 7-én a szociális segélyre szoruló 143.313 személynek átutalták a 60 eurót kitevő állami támogatás első felét. Azok számláján is ott van már a 30 euró, akik éppen börtönbüntetésüket töltik, ők 9500-an vannak. Az 1.635.133  nyugdíjas 6-án kapta meg a pénzt, egyes bankok már 5-én délután továbbították nekik a valamivel több mint 3500 dinárt.

,,Tudatában vagyunk annak, hogy a támogatásra az időseknek és a szociális segély felhasználóinak van a legnagyobb szükségük, nekik bejelentkezés nélkül küldtük el a pénzt. A több mint egymillió 600 ezer nyugdíjas szeptemberben 50 euró dinárellenértékére számíthat, novemberben pedig, akárcsak az erre igényt tartó összes polgár, ők is felvehetik a másik 30 eurót. Mint már többször említettem, az állam számára a fogyasztás rendkívül fontos. Mindannak, amit támogatásként kifizetünk a polgároknak, nagy része visszajut a költségvetésbe, hiszen az emberek költenek, vásárolnak. Tavaly kézelfogható eredménye volt a 100 eurós segélynek, jelentős része volt abban, hogy a legmélyebb válságban is csak kismértékben csökkent a gazdasági tevékenység, nem szűntek meg munkahelyek, és nem zártak be gyárak, mint egyes fejlettebb gazdaságokban” – magyarázta Mali.

(Dávid Csilla illusztrációja)

(Dávid Csilla illusztrációja)

A segélyezés további ütemtervét illetően elmondta: szerdától, május 12-étől várhatják az első 30 eurót mindazok, akik interneten vagy telefonon kérték. Péntek reggelig 3.450. 000 személy jelezte, hogy igényt tart a segélyre, és még a jövő héten, pontosabban május 15-éig lehet kérni. (interneten: www.idp.trezor.gov.rs  vagy telefonon: 0800 101 100) Mindazok jelentkezhetnek, akik a törvényi rendelkezés hatályba lépésének napján, vagyis április 23-án érvényes személyi igazolvánnyal rendelkeztek. A novemberben esedékes második részt nem kell külön igényelni. A 30+30 eurón kívül a munkanélküliek júniusban még 60 eurónak megfelelő összeget kapnak.

A korábban már ismertetett segélyezési formákon túl, a mögöttünk levő hét újdonsága volt, hogy a kormány egy újabb serkentő intézkedéssel igyekszik felgyorsítani a lakosság immunizációját: mindenkinek, aki már felvette a vakcina legalább egyik adagját, illetve aki ezt május 31-éig megteszi,  3000 dinárt fizetnek, afféle jutalomként. Június 1-je és 15-e között lehet majd jelentkezni az interneten, a Kincstári Igazgatóság honlapján. A nyugdíjasoknak ezt a támogatást sem kell külön kérniük, adataik benne vannak a rendszerben, mint ahogyan az is, hogy felvették-e a védőoltást, így a 3000 dinár automatikusan megérkezik majd a beoltottak számlájára június 20-áig.