2024. április 19., péntek

Fontos a minőséges vetéselőkészítés

A Verbász‒Kúla‒Óbecse‒Szenttamás határban március végén és áprilisban csaknem teljes egészében befejeződött a tavaszi kultúrák vetése. Vladimir Rankov, a verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat agronómusa elmondta, a tervezett területek csaknem 90 százalékán földbe került a mag, a vetés azonban a talaj hideg hőmérséklete, valamint a hűvős időjárás miatt tolódott. Olyan parcellák is voltak, ahol az elvetett mag egyszerűen elfagyott, ki kellett szántani és megismételni a vetést. Ilyen helyen minden bizonnyal ráfizetéses lesz a termelés. A gazdák időben beszerezték a szükséges vetőmagot és növényvédő szereket, a talaj előkíszítése is megfelelő ütemben haladt, azonban még mindig előfordulnak olyan esetek, hogy a parcellákon nem megfelelő hibrideket vetnek.

− A tavaszi vetésnél több fontos dologra is oda kell figyelni. Ilyen például a talaj fekvésének és összetételének megfelelő vetőmag, továbbá a vetés sűrűsége és mélysége, hiszen az időjárás mellett ezek az agroökológiai feltételek nagyban befolyásolják a növény fejlődését. A talajművelés és trágyázás mellett az egyik legfontosabb agrotechnikai elem a vetés sűrűsége, amit össze kell hangolni a hibriddel, azaz a vetőmag fajtával. Nem kevésbé fontos tényező a vetés mélysége sem, sőt az ilyen időjárási feltételek mellett, mint amilyen az idei, kifejezetten döntő jelentőséggel bír. Ha ugyanis hideg talajba vetünk, a csírázás hosszabb időt vesz igénybe, és a csíra károsodhat. Ha viszont sekélyen vetünk, fennáll a veszélye annak, hogy a talaj felső rétege kiszárad, így a mag vagy ki sem csírázik, vagy a már kihajtott csíra elszárad. Mindebből pedig az következik, hogy a minőséges vetéselőkészítést követően a nedvesebb földek esetében sekélyebben vessünk, és ugyanez érvényes fordítva is – magyarázta a szakember.

Kifejtette, az ajánlott vetési mélység a kukorica esetében 6−8, a szójánál 3−5, a napraforgónál pedig 4−6 cm. Szintén fontos a vetés optimális sűrűsége, valamit a sortávolság is.

Vladimir Rankov elmondta még, hogy a szakszolgálat felügyelete alá tartozó határban március folyamán 6950 hektáron vetettek cukorrépát, áprilisban pedig 58.500 hektáron kukoricát, 36.500 hektáron szóját és mintegy 7200 hektáron napraforgót.