2021. június 22., kedd

Tíz év csődeljárás után eladják a posztógyárat

Az egykori kúlai üzem értékesítése a vagyon visszaszármaztatási folyamat miatt késett

Kúla valamikori büszkesége, az 1905-ben alapított, kezdetben 55 munkást alkalmazó céget 1916-ban Brandecker Ferenc vásárolta meg, a messze földön híres kúlai (finom)posztó gyártása pedig 1926-ban indult. A gyárat a háború után államosították, 1957-ben nagyobb méretű felújítás vette kezdetét, amelynek keretében az épületek mellett a gépeket is kicserélték. 1966-ban a legkorszerűbb gépek érkeztek a gyárba, amely a ’70-es és ’80-as években mintegy 1100 munkást foglalkoztatott, az árut pedig szinte a világ minden országába szállították. A múlt század ’90-es éveiben a város szívében található Sloboda szövetgyár az ország többi üzeméhez hasonlóan fokozatosan leállt a munkával, pár év alatt teljesen tönkrement, 2010 óta csődeljárás alatt áll, és az idén májusban valószínűleg eladásra kerül.

Vojin Ačanski, a hitelezői bizottság tagja lapunknak elmondta, az eljárás a vagyon visszaszolgáltatási eljárás miatt húzódott, így az ingatlan eladására valószínűleg az idén májusban megtörénik.

−A Sloboda szövetgyár nagy tekintélynek örvendett, hiszen kizárólag minőséges gyapjúval dolgoztak, a szövetet és a mintákat pedig neves olasz szakemberek tervezték. A gyárban három műszakban folyt a termelés, és nagy hangsúlyt fektettek a dolgozók életszínvonalára: a hatalmas üzem keretében található az – ma is működő – óvoda, továbbá olimpiai medence, étterem, egészségház, tekepálya is működött, és szállási lehetőség is volt. Külön ki kell emelni, hogy a gyár vezetősége mintegy 189 dolgozónak biztosított lakást a városban, amelyeket lefizetésre megvásárolhattak. Jelenleg húsz olyan lakás van az egykori dolgozók tulajdonában, ami a kataszteri hivatalban (még) nincs hivatalosan a nevükön. A hitelezői bizottság kéri ezeket a lakástulajdonosokat, hogy mielőbb végezzék el ezzel kapcsolatos adminisztrációs feladatot, mert a gyár eladását követően erre már nem lesz lehetőségük – magyarázta Vojin Ačanski.

Kifejette, a csaknem 4 hektáros területen minden eladó. Az egykori hatalmas üzem attraktív helyen található, négy utcára és a csatornára is van kijárata. Ami pedig az eladást illeti, szerinte minden akadály elhárult, és a hitelezők – közöttük az egykori dolgozók is – az eladást követően megkapják a nekik járó összeget.