2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS

Az utolsó esély Tokióra

Ma Szófiában megkezdődik az olimpiai világselejtező

Évek óta téma az már Európában, hogy birkózásban nem pont igazságos az olimpiai selejtező. E tekintetben az amerikai és afrikai kontinensen sokkal előnyösebb helyzetben vannak a versenyzők, hiszen vannak olyan ottani nemzetek, amelyeknek szinte minden fogásnemben van már olimpiai kvótájuk, de szinte semmi esélyük nincs a jó helyezésre, az európaiak pedig vért izzadnak, mire kijutnak egy-egy ötkarikásra. Ezért aztán az olimpiai mezőny egy világbajnoksághoz, vagy Európa-bajnoksághoz képest elég foghíjas lesz, hiszen könnyen megtörténhet az, hogy világbajnokok, kontinensgyőztesek maradnak ki, így talán igaz az a mondás, hogy könnyebb egy olimpián érmet nyerni, mint oda kijutni.

Tokióra először 2019-ben, Nur-Szultanban volt lehetőség vízumot szerezni, azóta Budapesten volt egy európai kvalifikáció, mától pedig Szófiában megkezdődik a világselejtező, s ez lesz az utolsó esély elkapni a távol-keleti gyorsot. A mezőny kegyetlen lesz, hiszen az előzetesek szerint 84 ország 474 versenyzőjét küldi el a bolgár fővárosba, s nem kevés az olyan súlycsoport, ahol harmincnál is több birkózó sorakozik majd fel. Ilyen lesz kötöttfogásban a 77 és a 87 kg, amelyben két aduászunk, a 2017-es világbajnok Nemes Viktor, és a napokban harmadszor is Európa-bajnoki aranyat nyert Zurabi Datunasvili indul. Esélyességüket nem kell külön ecsetelni, de egy biztos: nem lesz könnyű dolguk. A legnagyobb versenyekről érmes ellenfelek lesznek mind a két súlycsoportban, de ahogy azt egyszer Viktor mondta, ha nyerni akarsz, úgy mindenkit le kell győzni. Itt is ez a helyzet most, azzal, hogy „elég csak a döntőbe jutni”, hiszen Szófiában a két finalista váltja meg a tokiói jegyet.

Szerbia az új szabadfogású szerzeményét, Hetik Cabolovot (74 kg) indítja még, az ő esélye egy kicsit homályos. Emlékeztetőül: Szerbiának eddig három kvótája van, Nemes Máté (67 kg) és Mihail Kajaia (97 kg) révén kötöttfogásban, és Stevan Mićić (57 kg) által szabadfogásban.

A magyarok természetesen sokkal nagyobb csapattal vágnak neki, fogásnemenként 3-3 versenyzővel. Eddig kötöttfogásban Korpási Bálint (67 kg), Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) harcolta ki az olimpiát, szabadfogásban Iszmail Muszukajev (65 kg), a nőknél pedig Sastin Marianna (62 kg). A magyar csapat esetében is hálátlan dolog jósolni, mert az is megtörténhet, hogy további 3-4 helyet harcol ki, de az is megeshet, hogy egyet sem.

A magyar csapat, szabadfogás, 74 kg: Murad Kuramagomedov. 86 kg: Veréb István. 125 kg: Ligeti Dániel. Nők, 53 kg: Dénes Mercédesz. 57 kg: Barka Emese. 76 kg: Németh Zsanett (76 kg). Kötöttfogás, 60 kg: Kecskeméti Krisztián. 97 kg: Szőke Alex. 130 kg: Varga Ádám.
Az olimpiai világselejtező szabadfogással kezdődik (csütörtök–péntek), a női birkózás (péntek–szombat) után pedig a kötöttfogás kezdődik. Amennyiben Nemest és Datunasvilit vasárnap este 6 órától is nézhetjük a szőnyegen, akkor az azt jelenti, hogy egy meccsre lesznek az áhított döntőtől.