2024. március 28., csütörtök

Oroszországban bejegyezték a Szputnyik Light vakcinát

Oroszországban hivatalosan engedélyezték a Szputnyik Light vakcina használatát – közölte csütörtökön az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). Vlagyimir Putyin elnök jelezte: Moszkva kész támogatni a vakcinák szabadalomvédelmének feloldását.

Az RFPI szerint a Szputnyik Light – a Szputnyik V vakcina első komponense – hatékonysága a védőoltás beadását követően 28 nappal 79,4 százalékos, az oroszországi lakossági oltási kampány során 2020. december 5. és 2021. április 15. között elvégzett megfigyelések alapján. Az intézmény közleménye rámutat, hogy a csaknem 80 százalékos hatékonyság meghaladja több, kétkomponensű oltóanyagét.
Az RFPI azt állítja, hogy a Szputnyik Light a koronavírus összes új változatával szemben hatékony.
Mihail Murasko egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a Szputnyik Light megnöveli az immunitással már rendelkezők antitest-szintjét, ezért alkalmazhatják olyan páciensek esetében is, akik több mint fél éve gyógyultak fel a Covid-19-ből, vagy akiknél csökkent az antitestek szintje. Korábbi közlés szerint az oltóanyagot elsősorban olyan országokban tervezik alkalmazni, ahol sürgős a járvány terjedésének megakadályozása.
Tatyjana Golkijova miniszterelnök-helyettes egy Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott csütörtöki videokonferencián kijelentette, hogy Oroszországban eddig 13,4 millió ember kapta meg az új típusú koronavírus elleni, hazai gyártmányú vakcinák valamelyikének első adagját, 9,4 millió embernek pedig már mindkét dózist beadták. Putyin a megbeszélésen kifejezte készségét annak a kezdeményezésnek a támogatására, amelynek értelmében meg kellene szüntetni a Covid-19 elleni vakcinák szabadalomvédelmét. Ez szerinte összhangban áll az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a rendkívüli helyzetekre vonatkozó alapelveivel. A kezdeményezést egyébként támogatásáról biztosította - mások mellett - az Egyesült Államok, Németország és az Európai Unió is.  
„Oroszország feltétlenül támogatná az effajta megközelítést, figyelembe véve, hogy a jelenlegi körülmények között nem arra kell gondolnunk, hogyan tegyünk szert a legnagyobb haszonra, hanem arra, hogyan szavatoljuk az emberek biztonságát" – mondta az orosz vezető.
Leszögezte, hogy a biztonság, „a legszélesebb értelemben vett védettség" csak akkor lesz elérhető, ha a világ országainak túlnyomó többségében lesz vakcináció. Hangsúlyozta, hogy Oroszország az egyetlen ország a világon, amely mások rendelkezésére bocsátja gyártási technológiáját.
A TASZSZ orosz hírügynökség csütörtökön jelentette, hogy a Szputnyik V fejlesztői levélben kérték meg Thierry Bretont, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagját: a jövőben tartózkodjék az „elfogult" nyilatkozatoktól az orosz vakcina ügyében és ne „vezesse félre" a közvéleményt. A levél szerint az oltóanyagot már az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) általi jóvágyás napján az unióba lehet szállítani, nem pedig csak 2021 végén, ahogy azt korábban Breton állította. A szerzők közölték, hogy a Szputnyik V-vel idén június és szeptember között 50 millió uniós polgárt lehetne beoltani.
Az RFPI szerint a vakcina első adagját szerdáig több mint 20 millió embernek adták be és trombózis egyetlen esetben sem jelentkezett. Az alap közleményében hangsúlyozta, hogy a Szputnyik V vakcina előállítása a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, a tisztítása pedig négy – két kromatográfiás és két tangenciális – fázisból áll.
Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 130,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 221 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 503.560 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.