2024. április 19., péntek

Kon: A tömeges immunizációval juthatunk ki ebből a helyzetből

Predrag Kon járványügyi szakember a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy nem befolyásolhatja a válságstáb döntéseit, azonban bejelentette, hogy biztosan lesznek további enyhítések.

– Elővigyázatosnak kell lennünk, mert amint enyhítünk, az egyből meglátszik majd – mondta Kon.

A köztársasági válságstáb ma tartja soron következő ülését. Az előzetes bejelntések szerint a találkozón arról is szó esik, hogy megnyithatnak-e a vendéglátóhelyek. Az ülés 16 órakor kezdődik.

Kon a Szerbiai RTV műsorában elmondta, hogy már kijöttünk a kedvezőtlen járványhelyzetből, és most a bizonytalanban vagyunk.
Hozzátette, hogy a stáb orvosi része azt kéri, hogy a kávézók belterei május 15-e után nyissanak ki, azonban a gazdasági okok nagyon erősek.

– A vakcináció a legfontosabb, emeljük a korlátot, a kollektív immunitás megvéd mindannyiunk. Amíg ez nem történik meg, addig szükség van a korlátozásokra. Ezek a korlátozások olyanok lehetnek, hogy azok gyülekezhetnek, akik megkapták a védőoltást vagy átestek a fertőzésen – hangsúlyozta Kon.

A járványügyi szakember elmondta, hogy eddig 3.600.000 adag vakcinát adtak be, és senkinek nem volt tartósabb mellékhatása.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a hosszabb, napsütéses napokkal csökkent a Covid fertőzöttek száma. Kon ezzel kapcsolatban elmondta, hogy vírus nem tűnik el a nyár folyamán.

– Globális szinten még mindig növekszik a vírus, csak lokalizálódik. A vírusmég mindig életben van. Tudomásul kell vennünk, hogy a tömeges immunizáción kívül nincs más kiút ebből a helyzetből – nyilatkozta Kon.