2024. április 20., szombat

Népszavazást tartanak az alkotmány miatt

A polgárok több mint felének részt kell vennie ahhoz, hogy érvényes legyen a referendum

A köztársasági parlament alkotmányjogi és törvényhozási bizottságának csütörtöki döntése értelmében, melyben a testület megállapította, hogy a kormány javaslata összhangban áll az ország jogrendjével, voltaképpen kezdetét is vette az alkotmánymódosítás folyamata, jelentette be pénteken Ivica Dačić házelnök. A kormány arra tett javaslatot, hogy a parlament módosítsa az alaptörvénynek az igazságügyre vonatkozó elemeit, az illetékes bizottságnak pedig azt kellett előbb megállapítania, hogy maga a javaslat megfelel-e az ország alkotmányának és jogszabályainak. Mivel pozitív döntés született, az alkotmány igazságügyi részének módosítási folyamata megkezdődött hivatalosan is. Dačić közölte, hogy a legnagyobb valószínűség szerint a parlament június 7-én foglalkozik majd az alkotmánymódosítással, akkorra jelenti be a tervek szerint a ház ülését.

A munkamenet szerint a képviselőháznak előbb jóvá kell hagynia a kormány javaslatát. Amikor ez megtörténik, ismét az alkotmányjogi bizottságnak kell munkához látnia, hogy definiálja a konkrét változásokat, meghatározza a módosítási indítványokat, magyarázta a képviselőház elnöke. Ezt követően megint a képviselőház elé kerül a javaslat, s elfogadása esetén népszavazást írnak ki, melyet hatvan napon belül meg kell tartani. Ahhoz, hogy sikeres legyen, a választópolgárok legalább felének el kell mennie szavazni.

Dačić ismertette, hogy ezek a következő hónapok tervei, ez alatt az idő alatt közviták folynak majd a javaslatokról, amelyeknek még meg kell születniük. Jelenleg még nem létezik konkrét szöveg, csak annyi ismeretes, hogy az igazságügyi rendszer függetlenségére vonatkozik a javaslat, a bírók és ügyészek választásának módjára. A közvitákat figyelembe véve határozzák majd meg a módosítási indítványokat, ennek nincs határideje, csupán annyi a megkötés, hogy az alkotmánymódosítást ugyanannak a képviselőházi összetételnek kell véghez vinnie, amelyik indítványozta a folyamat kezdetét. Rendkívüli választások esetén tehát még azok megtartása előtt be kell fejezni a folyamatot. Ez azt jelentheti, hogy 2022 márciusa az utolsó lehetséges időpont, amennyiben előrehozott parlamenti választások lesznek a korábbi bejelentésekkel összhangban.