2024. március 28., csütörtök

Vučić: Senki sem alázhat meg bennünket!

Szerbia jó és korrekt viszonyt szeretne ápolni a környező országokkal, viszont Horvátország újabb lépései és kijelentései nem tiszteletteljesek országunkkal szemben – jelentette ki Aleksandar Vučić elnök, miután Horvátország bejelentette, hogy katonai bázist létesít Koszovóban, írja a Szerbiai RTV.

Elutasíthatták volna a KFOR-t, de akarattal hoztak ilyen döntést, hogy még jobban megalázzák Szerbiát – hangsúlyozta ki Vučić, miután bejárta az Obrenovac közeli Zvečka faluban létesített mobil oltópontot. A kijelentést annak kapcsán tette, hogy Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter bejelentette, hogy országa katonai bázist létesít Koszovó területén.

Az ott élő polgárok számára az elnök azt üzente, hogy ne aggódjanak, néhány nap múlva Brüsszelbe utazik, ahol beszélni fog Jens Stoltenberg NATO főtitkárral, mivel szeretné elkerülni az összetűzéseket és megőrizni a békét.

– Mindenki számára, aki azt hiszi, hogy újabb Viharra, üldöztetésekre kerül sor, azt üzenem és garantálom, hogy ez nem fog megtörténni – hangsúlyozta ki az elnök.

Rámutatott arra is, hogy habár Horvátország elismerte Koszovó függetlenségét, mégsem tehet úgy, mintha nem tudná, hogy Szerbia mit gondol a területről, mintha nem tudná, hogy ott sok szerb él, akik jól emlékeznek a múltban történt szenvedésekre.

– Senki sem alázhat meg bennünket! – jelentette ki Vučić.