2024. április 25., csütörtök

Mali: Megkezdődött a szociális juttatásokat élvezők és a szabadságvesztésre ítéltek számára is a segély kifizetése

Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentette, hogy reggel megkezdődött a 30 eurós segély dinárban kifejezett ellenértékének kifizetése 143.313 szociális juttatást élvező személy számára, valamint 9.500 szabadságát vesztett polgárnak is – írja a 021.rs hírportál.

Emlékeztetett arra, hogy mintegy 1 millió 700 ezer nyugdíjas szeptemberben várhatja majd az 50 euró kifizetését, valamint novemberben a második 30 eurót.

A többi polgár számára a 30 euró kifizetése május 12-én kezdődik meg és várhatóan 20-ig mindenki számlájára megérkezik majd, míg a második részletet novemberben várhatják – mondta Mali.

Kihangsúlyozta, hogy a fogyasztás nagyon fontos, ugyanis amit a polgároknak adnak, az nagy részben visszatér az államkasszába, mivel az emberek költenek, vásárolják a termékeket.

A tavalyi évi 100 eurós támogatást követően az eredmény már látható volt, mivel a valaha volt legnagyobb gazdasági válság idején, nagyon alacsony gazdasági esést tapasztaltunk. Szerbiában nem zártak be a gyárak, valamint a munkahelyeket sem szüntették meg, mint azt tették a nálunk gazdaságilag sokkal fejlettebb országokban – hangsőlyozta ki a miniszter.

Szavai szerint május második felében a 100 eurós támogatást a koszovói szerb állampolgárok is megkapják, a gyermekeket is beleértve, a munkanélküliek pedig 200 eurót kapnak. Az ország többi részén élő munkanélküliek júniusban fogják megkapni a 60 eurós támogatást.

Mali megismételte, hogy mindenki, aki május 31-ig felveszi legalább a védőoltások valamelyikén első dózisát, akkor további háromezer dináros támogatásra jogosult. A jelentkezés június 1-től 15-ig tart, amelyre a 16 évnél idősebbek is igényt tarthatnak.