2024. április 24., szerda

Vigyázzunk, mit teszünk közzé a közösségi médiában!

A Telegram elnevezésű applikációban ismét megjelent egy csoport, amely a régióban keringet intim fényképeket szerbiai és környékbeli lányokról, tudósít a Blic.

A csoportban eddig több mint 11.000 képet és videót osztottak meg lányokról.

A Balkáni perverzió elnevezésű csoportot az elsődleges megállapítások szerint egy fiatal lány hozta létre.

A csoportban fellelhető képek különfélék: találhatók benne pornó oldalakról, de privát profilokról származók is. A képek tulajdonosai általában nem tudnak arról, hogy ebben a csoportban megosztásra kerül a fotójuk vagy videójuk.

Ezzel szembesült a 25 éves, újvidéki V.M. is, akinek az egyik ismerőse jelentette, hogy látta a Telegram csoportban a fotóját. Az üzenetet követően egyből csatlakozott a csoporthoz, de amit ott látott, az sokkolta. Elmondta, hogy megtalálta azt a személyt is, aki posztolta az ő fotóját.
V.M. elmondta, hogy az esetet követően férfiak kezdték el zaklatni az Instagramon.
– Egyszerre 20 fiú kezdett el írni nekem. Ez addig tartott, amíg meg nem tudtam, mi történt. Ezt követően letiltottam őket, és mivel beléptem a csoportba, a képemet is hamarosan törölték onnan. Ezután már nem zaklattak – nyilatkozta a lány a Blicnek.

V. M. e-mailben megkereste, és értesítette az esetről a számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó Ügyészséget. A szóban forgó intézmény a Blic megkeresésére azt válaszolta, a mailt valóban megkapták, az ügyet pedig átadják a rendőrségnek.