2024. április 16., kedd

Meghaladhatja a hét százalékot a brit gazdaság idei növekedése

Jelentősen javította a brit gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését csütörtökön a Bank of England, elsősorban a koronavírus-járvány visszavonulásával, és a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások folyamatos enyhítésével indokolva a módosítást.

A brit jegybank új pénzügypolitikai jelentése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 7,25 százalékkal nőhet 2021 egészében a korábbi előrejelzésben szereplő 5 százalék helyett. A brit GDP-érték tavaly több mint 300 éve nem mért ütemben, 9,8 százalékkal zuhant.

A Bank of England a csütörtökön kiadott új negyedéves pénzügypolitikai jelentésben kiemelte, hogy az újonnan bekövetkező nagy-britanniai koronavírus-fertőződések száma markáns csökkenésnek indult az előző, februárban kiadott monetáris jelentés óta, és az oltási program is lendületesen halad. Ennek eredményeként a gazdasági aktivitást korlátozó intézkedések enyhítése is gyorsabb ütemű, mint ahogy ezt a jegybank a februári jelentésben feltételezte.

A Bank of England új előrejelzése szerint a brit hazai össztermék az idei első negyedévben valószínűsíthetően 1,25 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben, és a GDP-érték abban a negyedévben így 8,75 százalékkal maradhatott el a 2019 negyedik negyedében elért szinttől.

A brit jegybank monetáris tanácsának új pénzügypolitikai jelentése hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ez is meredeken javított becslés, hiszen a februári prognózisban még 4,25 százalék körüli gazdasági visszaesés szerepelt az idei első negyedévre.

 A Bank of England várakozása szerint a brit GDP-érték az idei második negyedévben 4,25 százalékkal emelkedhet, bár a jegybank megjegyzi, hogy a hazai össztermék értéke a jelenlegi negyedévben még így is hozzávetőleg 5 százalékkal elmarad a 2019 negyedik negyedében – a tavaly márciusban elrendelt első zárlat előtti utolsó teljes negyedévben – mért szinttől.

A brit jegybank mindent egybevetve az idei év egészére 7,25 százalékos GDP-növekedést valószínűsít, és várakozása szerint ennek alapján a brit hazai össztermék értéke 2021 végére újból eléri a koronavírus-járvány előtti csúcsszintet.

Ilyen ütemű éves növekedés azóta nem volt a brit gazdaságban, hogy 1949-ben elkezdődött az éves növekedési ütemek mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal.

    A brit gazdaság rendkívül erőteljes ütemű élénkülésére vallanak a csütörtökön ismertetett friss aktivitási mérőszámok is.